Українська влада повинна терміново припинити ганебну практику використання «Газпромом» нашої газотранспортної системи, яка склалася ще в радянські часи. ЄС, як і раніше, отримує російський газ на західному, а не на східному кордоні країни. Саме це й призвело до нинішньої газової кризи в Європі. Окрім того, дає підстави російському керівництву звинувачувати Україну у блокуванні транзиту. На цьому на вчорашній прес-конференції наголосив народний депутат від «НУ—НС», член Комітету Верховної Ради з питань ПЕК Юрій Костенко.

Коментуючи результати засідання парламентського комітету з іноземних справ Європарламенту у Страсбурзі 13 січня, під час якого обговорювалося питання російсько-української газової кризи, він заявив, що геополітична стратегія Росії — підпорядкувати не лише українську газотранспортну систему, а й узалежнити Європу від російського газу.

Окрім того, народний депутат сказав, що Україна і Росія вперше дійшли до стану газової війни. На його думку, це сталося через те, що Україна повністю залежна у газовому питанні від Росії, яка зробила енергетичний шантаж сусідньої держави дієвим політичним інструментом, зокрема, і в результаті бездіяльності української влади. Бо російський газ є вигідним бізнесом, і ним займаються фінансово-промислові групи, наближені до влади. Тому непрозорість цієї сфери залишається і нині. Також він зазначив, що дивіденди як російських, так і українських олігархів зростали на тіньових схемах постачання газу в Україну і Європу. Через це, зокрема, за його словами, і саботується розробка власних газових родовищ, яких достатньо в країні. Вихід із ситуації Юрій Костенко вбачає у купуванні європейськими країнами російського газу не на західному кордоні країни, а на східному. Тоді Україна може брати на себе зобов’язання щодо транзиту усієї кількості російського газу, який її ГТС прокачує до Європи.

Парламентарій наголосив: на сьогоднішньому прикладі дуже чітко простежується, якою політичною залежністю обертається енергетична. «І якщо ЄС не вживатиме заходів до диверсифікації джерел енергопостачання, Європа матиме такі само проблеми, як Україна з Росією», — зазначив він.