З інфляцією боротимуться нетрадиційними методами

Голови облдержадміністрацій, застосовуючи важелі податкової адміністрації, мають домогтися зниження цін на продукти харчування. Таке завдання перед ними поставила вчора Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко під час наради з чільниками обласних центрів щодо питань протидії світовій фінансовій кризі.

Глава уряду повідомила, що голови облдержадміністрацій отримають доручення проводити наради на цю тему щотижня на місцях.

— Ви маєте аналізувати, де проколи, в чому проколи і давити це, використовуючи всі антимонопольні заходи, — зауважила Юлія Тимошенко.

Глава Кабміну також звернула увагу на різні показники інфляції в регіонах.

— Якщо ви думаєте, що інфляцією б’єте по уряду — ні, ви б’єте по людях, — сказала вона.

Прем’єр-міністр попередила голів облдержадміністрацій, що вживатиме нетрадиційних заходів у боротьбі з деякими «інфляційними рекордами». Зокрема, вона припустила, що проводитиметься соціальна кампанія, під час якої в роликах повідомлятимуть, що в одній області ціни на ліки нижчі, ніж в іншій, або олія коштує менше, ніж у сусідньому регіоні.

Водночас Юлія Тимошенко запросила регіональних чільників до відкритого діалогу. Прем’єр-міністр поставила перед ними надзавдання — організувати застосування електроенергії замість природного газу. Вона дала на виконання два місяці, а відповідальним призначила радника Віталія Гайдука, висловивши сподівання, що найближчим часом він стане віце-прем’єром.

Юлія Тимошенко наголосила, що використання електроенергії замість газу забезпечує енергетичну незалежність країни.

Опозиція долучиться до підготовки місцевих бюджетів

Лідер Партії регіонів Віктор Янукович закликав депутатів своєї фракції використати два непленарні тижні не на відпочинок, а на роботу з виборцями. Про це він сказав, відкриваючи засідання опозиційного уряду. Політик нагадав, що Верховна Рада не підтримала пропозицію Партії регіонів працювати два тижні у пленарному режимі без перерви на канікули, а натомість ухвалила рішення БЮТ про роботу в округах і у комітетах.

— Враховуючи те, що парламент з ініціативи так званої коаліції пішов гуляти, нам треба знову їхати в регіони, — сказав Віктор Янукович.

Народний депутат закликав своїх партійних соратників взяти участь у сесіях облрад, а також зустрітися з виборцями і з’ясувати ситуацію з місцевими бюджетами, аби вже на початку лютого подати до парламенту зміни до держбюджету. Він також наголосив, що Партія регіонів і надалі наполягатиме на відставці чинного Кабміну і наступного місяця планує винести це питання на розгляд Верховної Ради.