За результатами зустрічі представників профільних комітетів Верховної Ради з представниками громадських організацій малого і середнього бізнесу, які під стінами парламенту висловлювали свій протест проти ухваленого в першому читанні законопроекту про місцеві податки і збори, досягнуто домовленості, що парламент прислухається до думки громадськості. Про це повідомив на брифінгу заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко.

Ухвалений у першому читанні з ініціативи податківців законопроект про зміни до закону про місцеві податки та збори передбачає, з одного боку, ліквідацію низки місцевих податків, але натомість збільшує податок з підприємців-торговців. Однак за підсумками дискусії з підприємцями, запевнив М. Томенко (на знімку), уряд відкличе із законопроекту норму щодо збільшення податку на діяльність підприємців, які працюють на ринках, під час розгляду законопроекту в другому читанні. Так само не буде розглядатися питання і про збільшення курортного збору, як це було запропоновано до першого читання. 20 січня Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики проведе громадські слухання за участю представників громадських інституцій підприємців. «Лише у разі, коли абсолютна більшість громадських інституцій, що опікуються проблемами малого та середнього бізнесу, погодить із комітетом зміни до законопроекту про місцеві податки та збори, Верховна Рада розглядатиме законопроект у другому читанні, — запевнив заступник глави парламенту. — І сподіваюся, що уряд запропонує іншу редакцію законопроекту, щоб зняти питання, яке викликало серйозне збурення в українському суспільстві».

Позиція щодо газового конфлікту, на думку М. Томенка, в України має бути чітка: на газовому ринку не повинно бути посередників. Така позиція наразі в уряду. Після того, як Президент визначиться з цього питання, вважає заступник глави парламенту, всяка дискусія між депутатами, прихильниками і неприхильниками «Росукренерго» завершиться, і «Росукренерго» не буде монопольним представником в україно-російських газових відносинах, а всі питання вирішуватимуться між урядами України та Росії, «Нафтогазом» та «Газпромом».

Коментуючи ухвалений парламентом законопроект про мораторій на відчуження від редакцій державних та комунальних ЗМІ приміщень та майна, М. Томенко зауважив, що цей закон спрямовано на захист редакцій ЗМІ державної та комунальної власності. Проте цей документ ще потребує доопрацювання. Зокрема, на думку політика, треба поставити у рівні умови державні та комунальні ЗМІ, внести до парламенту ще один законопроект, спрямований на захист медіа, засновниками яких є трудові колективи, подбати про державні видавництва, які нині також потерпають. А паралельно працювати над законопроектом про стратегію роздержавлення ЗМІ. «Треба підготувати цивілізований європейський законопроект про процедуру роздержавлення у такий спосіб, щоб місцева влада не була начальником у журналістів, які працюють у газеті, наприклад, районної чи обласної адміністрації», — вважає М. Томенко.