Комітет з питань податкової та митної політики рекомендував парламенту прийняти за основу проект закону про термінові заходи з упередження наслідків світової фінансової кризи та про внесення змін до деяких законів. Документом, зокрема, пропонується «запровадити преференційні стимули та податкові провізії громадянам і компаніям у період фінансової кризи», зазначив голова комітету Сергій Терьохін.

Так, передбачається окремий порядок визначення амортизації основних фондів для реального сектору економіки з метою залучення інвестицій в їх оновлення, що використовують для утилізації (переробки) відходів, під час видобування газу метану чи газу бутану з вугільних шахт або інших родовищ природних покладів, у металургійній промисловості тощо.

Відповідно до проекту підприємствам цих галузей дозволяється «застосування бонусної і прискореної амортизації капітальних активів, що будуть введені в експлуатацію з дати набрання чинності законом, суть якої полягає у віднесенні на валові витрати платника податку у розмірі від 30 до 50 відсотків балансової вартості таких активів та амортизації частки витрат, що залишиться після застосування бонусної амортизації за правилами і нормами, встановленими статтею 8 Закону «Про оподаткування прибутку підприємств».

Під час обговорення проекту наголошувалося, що для банків та інших небанківських фінансових установ, з метою підвищення їх ліквідності, пропонується «змінити порядок формування страхових резервів під нестандартну заборгованість для відшкодування можливих втрат від кредитних ризиків фінансових установ».

Законопроектом також пропонується ввести мораторій до січня 2011 року для оподаткування переказів громадян України з-за кордону на користь членів їхньої сім’ї або таких, що перебувають під опікою чи піклуванням (з урахуванням норм FATF). Документом передбачено й створення нових гарантійних державних фондів — Фонду гарантування страхових виплат за договорами довгострокового страхування та Фонду гарантування вкладів членів кредитних спілок. До того ж відшкодування гарантованої суми планується у розмірі 50 тисяч гривень.

Закон про захист економічної конкуренції потребує змін

У цьому переконані представники Комітету Верховної Ради з питань економічної політики. На засіданні, зокрема, зазначалося, що «для виведення зі сфери попереднього державного контролю випадків концентрації суб’єктів господарювання, які не можуть істотно вплинути на стан конкуренції на товарних ринках, передбачається збільшити показник сукупного річного обороту чи вартості активів усіх учасників концентрації, за перевищення якого одержання попереднього дозволу на концентрацію стає необхідним, з еквіваленту 12 до 50 мільйонів євро».

Натомість з метою залишення у сфері попереднього державного контролю випадків концентрації суб’єктів господарювання за участю великих іноземних інвесторів, що становлять потенційну конкуренцію для українських ринків, та великих вітчизняних суб’єктів господарювання, наголошували народні депутати, пропонується запровадити норму. Згідно з нею потребує одержання попереднього дозволу концентрація, чиїми учасниками є іноземний суб’єкт господарювання незалежно від того, чи він діє в Україні, та вітчизняний суб’єкт господарювання, якщо показники обсягів реалізації (вартості активів) у кожного перевищують еквівалент 50 мільйонів євро.

За матеріалами Інформаційного управління апарату Верховної Ради.