У резиденції польських президентів «Вісла», що в сілезьких Бескидах, відбулася зустріч президентів України і Польщі Віктора Ющенка та Леха Качинського (на знімку). Паралельно відбувалися переговори міністрів закордонних справ наших країн Володимира Огризка та Радослава Сікорського. Центральне місце під час переговорів було відведено газовій кризі.

Польська сторона визнала раціональною пропозицію України щодо підписання технічного договору, який забезпечить транзит газу на Захід. Концепція такого договору, яку українська сторона вже відправила «Газпромові», передбачає транспортування щоденно 300 млн. кубічних метрів блакитного палива, законтрактованого європейськими країнами, що дасть можливість українській ГТС «не відрізати схід України від постачання газу».

Окремо Лех Качинський наголосив на необхідності прозоро підходити до вирішення газового конфлікту: «Зараз ми маємо справу з певним інформаційним хаосом. В інтересах України, а також Польщі, хочу це особливо чітко наголосити, щоб правда, чиста правда стала відома. Нічого більше не потребуємо — ні Польща, ні Україна».

Варшава.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).