У лісах Волині стало на дев’ять вовків менше. Такий результат масової облави на цього хижого звіра, яка проводиться обласним управлінням лісового та мисливського господарства. Участь у ній в ці січневі дні беруть майже сімдесят працівників державної лісової охорони. Полювання не припиняється й нині. Адже у вовчій зграї на межі Маневицького і Любешівського районів з п’яти тварин живими залишилося ще дві. А в Цуманських лісах з десяти вовків у непрохідних нетрях ховаються ще шість. Як розповів начальник відділу мисливського господарства Руслан Люшук, знищення хижаків проводиться, щоби зберегти фауну лісів, запобігти нападу вовків на свійських тварин.

На останньому полюванні відзначилися лісничий Цуманського лісництва Сергій Арендарчук і майстер лісу цього самого лісництва Андрій Федорчук, які знищили, відповідно, двох і одного вовків.

Тим часом...

до волинських браконьєрів приєднались ще й білоруські

Вкрай невдалим видався минулої неділі рейд браконьєрів з Білорусі на територію Шацького національного природного парку. Не встигли вони оббілувати незаконно впольованого кабанця, як їх наглянули природоохоронці озерного краю.

Як розповів мисливствознавець Шацького району Ігор Сидорук, у неділю 11 січня десь о 16-й годині їх рейдова бригада, перебуваючи в Мельниківському лісництві, почула чотири постріли. Оскільки це відбувалося на заповідній території, де полювання заборонене, то стало зрозумілим, що десь неподалік орудують браконьєри. Незабаром працівники парку вийшли на сліди порушників полювання. Вони саме обробляли тушу щойно вбитого кабанчика. Побачивши лісову охорону, кинулися тікати, залишивши на галявині, окрім туші вбитого звіра, чотири рушниці. Одного порушника все ж вдалося затримати. Ним виявився мешканець міста Малорита Брестської області Республіки Білорусь 46-річний Степан Дударчук. За фактом незаконного полювання порушено кримінальну справу. Долю браконьєра вирішить суд. Та одне відомо вже зараз: з рушницею йому доведеться розстатися. Окрім того, доведеться відшкодувати десять тисяч гривень збитків, завданих природі на заповідній території.

До речі, станом на 12 січня державною лісовою охороною Волині вже складено 38 протоколів про незаконне полювання, у браконьєрів вилучено 30 одиниць вогнепальної зброї. А минулого року мисливських рушниць позбувся 101 любитель дармової дичини.

Волинська область.

Зліва направо: начальник відділу охорони та захисту лісу УЛМГ Володимир Читкайло, лісничий Цуманського лісництва Сергій Арендарчук, майстер лісу Цуманського лісництва Андрій Федорчук та головний лісничий Цуманського держлісгоспу Анатолій Дорошук біля вбитих ними вовків.

Фото Вододимира Читкайла.