До редакції «Голосу України» звернулися мешканці невеликого села Клочків Чернігівського району із розпачливим запитанням: «Чи не пора занести ціни на воду в населеному пункті до Книги рекордів Гіннесса?» Щойно водокористувачі отримали повідомлення: з грудня за кожен використаний кубометр води платитимуть по 12 гривень 93 копійки! Цифра, скажемо так, справді вражаюча. Не дуже в неї й вірилось, адже жителі обласного центру платять за такий обсяг води трішки більше як дві гривні.

Та всі, з ким спілкувався, підтвердили, що так насправді і є. Чому ж селянам так «пощастило»?

Розплата за безгосподарність

Як з’ясувалося, у Клочкові майже під городами людей довгі роки стояв склад отрутохімікатів. Коли в господарстві був порядок, за ним теж наглядали. Але згодом кілька років мішки з покинутими хімікатами лежали бездоглядно, мокнули. Як наслідок — невдовзі воду з колодязів стало неможливо пити. Вона відгонила запахом хімікатів. Зрозуміло, таке питво можна споживати хіба що «для задоволення» алкоголікам останньої стадії.

Держава виділила кошти на побудову водогону. Майже 50 дворів стали отримувати воду з артезіанської свердловини. Свого часу проблему місцева влада начебто розв’язала.

Але тепер клочківці загнані в глухий кут новою ціною. Особливо ті, хто має вдома корів, поросят. Платити за використання води доведеться щомісяця кругленьку суму.

— Я б і радий піти назустріч людям, — каже директор комунального підприємства «Райсількомунгосп» Андрій Ведерников, — але ж колектив четвертий місяць не отримує зарплату через те, що були низькі тарифи. Ось з Клочкова за воду з початку року заплачено 1500 гривень. Хіба цих коштів вистачить на оплату електроенергії, працівника, який забезпечує подачу води в оселі? Взагалі, собівартість води в Клочкові 18 гривень 80 копійок за кубометр. Ми й так пішли людям назустріч.

— А в інших селах теж виставлено таку ціну?

— Ми обслуговуємо вісім населених пунктів, — додає керівник. —Там ціна кубометра води нижча. Від 3,50 до 6,7 гривні. Але це від того, що там споживачів більше. Буде їхня кількість у Клочкові зростати — зрозуміло, тариф знизиться.

Сільський голова Іван Мельник (село належить до Черниської сільської ради. — Авт.) знає про те, що вартість кубометра води піднялася майже на 9,50 гривні.

— На жаль, такі економічні розрахунки, — каже він. — Вони, як я переконався, обґрунтовані. Я звертався у район, щоб нам допомогли якось компенсувати такий стрибок цін, але там сказали, що в районному бюджеті зазначених коштів не передбачено.

Одне слово, мешканцям Клочкова доводиться далі власним коштом розплачуватися за чиюсь безгосподарність, залишений напризволяще хімсклад. Хоча подібні витрати мала б на себе взяти частково держава.

Чернігівська область.