Вочевидь, непросто рухати вперед науку, наставляти молодь і управляти складним механізмом, яким є сучасний університет. З цими функціями, однак, ось уже десять років успішно справляється Юрій Лега, ректор Черкаського державного технологічного університету.

Це підтвердили збори колективу вузу, затвердивши звіт керівника про роботу в 2004—2008 роках. Розповісти про все зроблене в газетній статті, зрозуміло, неможливо. Досить сказати, що позитив умістився на 90 сторінках комп’ютерного тексту. Звіт ректора, котрий зумів з колегами вивести ЧДТУ в число кращих у регіоні, сам по собі не хвалебний, а такий, що констатує, свідчить про величезний потенціал відомого далеко за межами області ВНЗ.

Наша довідка. Юрій Лега, доктор наук, професор, заслужений працівник освіти, академік, очолює Раду ректорів Черкащини, член клубу ректорів Європи. Депутат облради декількох скликань. Лега — автор (співавтор) 66 наукових статей і доповідей, п’яти навчально-методичних посібників, ним відредаговано вісім книжок. Під його керівництвом працюють над дисертаціями сім аспірантів, захистилися п’ятеро. І це все, нагадаємо, за п’ять останніх років.

Хоча б фрагментарно слід зазначити ті напрямки в діяльності ЧДТУ, яких немає взагалі або слабко представлені не тільки в регіональних, а й столичних вузах.

Черкащани брали участь у педагогічному експерименті з впровадження кредитно-модульної системи організації навчального процесу, тому до них постійно їдуть за досвідом. До слова, ЧДТУ гостинно приймає учасників конференцій і семінарів національного й міжнародного рівнів. Поспілкуватися із черкаськими вченими — означає збагатитися, зміцнити ділові зв’язки, поглибити наукове співробітництво.

Технологічний університет, маючи найпотужніший у регіоні редакційно-видавничий центр, у рік випускає 800 друкованих аркушів наукової та навчальної літератури. А на поліграфічній базі є можливість друкувати до 20 тисяч примірників книжок, журналів, брошур.

Доки ми з розумним виглядом обговорюємо проблему автономії університетів, у ЧДТУ роблять все, щоб стати незалежними від держави. Тут стабільно збільшується спецфонд за рахунок ефективного господарювання, завдяки чому ВНЗ нікому нічого не заборгував. Хочеться вірити, і в цей кризовий період він залишиться на плаву. Для цього створено всі передумови.

Зокрема, успішно працюють виробничий відділ (виготовлення меблів і металопластикових вікон для власних потреб), а також архітектурно-конструкторський центр (проектні роботи з об’єктів, що споруджуються чи ремонтуються). Автономні джерела енергії практично розв’язали проблему тепло- і водопостачання. Зниження витрат сприяє збереженню кадрів і розширенню матеріально-технічної бази.

Наша довідка. ВНЗ має десять навчально-лабораторних корпусів, чотири гуртожитки, що дає змогу заселяти всіх іногородніх студентів, дві бази відпочинку. У розпорядженні тих, хто навчається, 850 комп’ютерів, спортивний комплекс, три їдальні та 11 буфетів, лікувально-оздоровчий корпус і медпункти, автошкола.

Втішний факт: університет є кращим роботодавцем регіону, 40 відсотків колективу — випускники ЧДТУ. Практично всім п’ятикурсникам гарантовано перше робоче місце, чому сприяє, крім іншого, особистий авторитет Юрія Леги. Та хіба тільки в цьому. Але про ректора — генератора і реалізатора ідей — окрема розмова.

На знімку: Юрій Лега обговорює проблеми зі студентами.

Фото Станіслава ЧУБАРЯ.