Київ і Москва обвинувачують один одного в зриві домовленостей щодо транзиту

Газпром знову обвинувачує Україну в тому, що вона не забезпечує транзит російського газу в Європу. Про це йдеться в повідомленні прес-служби «Газпрому». Російська компанія-монополіст уже офіційно довела до відома країни ЄС, що виконувати контракт вона не може, оскільки НАК відмовився виконувати їхню заявку. Водночас українська сторона всю відповідальність за відсутність російського газу в Європі покладає на Росію і заявляє, що саме Росія порушила тристоронній протокол.

Учора глава НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина повідомив, що Росія не збирається змінювати зроблену напередодні заявку, тобто транспортувати газ в інших обсягах і в іншому напрямку. А міністр палива і енергетики України Юрій Продан написав лист єврокомісару з енергетичних питань Андрісу Пібалгсу, в якому виклав українську позицію і попросив втрутитися в ситуацію для того, щоб було негайно підписано технічну угоду між Україною і Росією. В ній має бути визначено, за яким маршрутом і в якому обсязі повинен транспортуватися газ. Також Юрій Продан просить розв’язати питання проблеми технічного газу, що дасть змогу транспортувати паливо в Європу.

«Подавання газу для здійснення транзиту не відбулося. Те, що відбулося, технологічно неможливо здійснити у відповідних напрямках, таким чином російська сторона фактично порушила тристоронні домовленості», — підкреслив міністр.

У свою чергу російський монополіст нагадує, що 14 січня о 2 годині направив в Об’єднане диспетчерське управління «Нафтогазу України» (ОДУ) чергову заявку на транзит 98,8 млн. куб. м газу на добу з 10.00 через ГВС «Суджа».

«У відповідь начальник зміни ОДУ Олександр Сидоренко відмовив у прийманні російського газу через ГВС «Суджа». Укотре умовою початку транзиту газу було названо подавання газу через ГВС «Писарівка» і «Валуйки», призначені насамперед для внутрішнього споживання України, а також відновлення запасів газу в транзитних магістральних газопроводах «Нафтогазу України» обсягом 140 млн. куб. м», — озвучує свою версію «Газпром».

«Відписки «Нафтогазу України», що вже стали систематичними, підтверджують, що Україна не здатна заповнити несанкціоновано відібраний із системи російський газ і відновити транзит», — стверджують у «Газпромі».

«З російського боку на вході до ГТС України через ГВС «Суджа» крани відкриті, тиск робочий, «Газпром» готовий у будь-який момент забезпечити поставки газу для споживачів у Європі», — йдеться у повідомленні.

У той же час «Нафтогаз» повідомив у середу «Газпром» про те, що транспортувати газ у напрямку «Суджа—Орловка» технічно неможливо. А глава НАК Олег Дубина додав, що транспортування російського газу в напрямку, на якому наполягає Росія, загрожує залишити без газу східні регіони України. Оскільки у разі транзиту газу за маршрутом «Суджа—Орловка» без газу через необхідність реверсу газопроводів, які після відключення Росією газу працюють на внутрішній ринок України, залишаться Луганська, Донецька, Одеська, частково Дніпропетровська області.

Негайно відновити постачання блакитного палива в Європу закликав прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіц Україну і Росію. Таку заяву він зробив під час зустрічі з главою українського уряду Юлією Тимошенко (на знімку). Роберт Фіц поскаржився, що його країна працює на технічному мінімумі споживання газу, і якщо ситуація не зміниться, то Словаччина буде змушена «вдатися до заходів, яких досі ще не було».

У відповідь український прем’єр розповіла Роберту Фіцу про ті проблеми, що їх зазнає Україна. За словами Тимошенко, наша країна також працює з мінімальними технологічними навантаженнями і не може допомогти Словаччині газом власного видобутку. Все, що залишається Україні, це переконувати своїх європейських партнерів, що Київ не винен у тому, що Європа не одержує газ, і вкотре повторювати, що Україна була, є і готова залишатися надійним партнером.

Зокрема, Юлія Тимошенко заявила, що Україна зможе здійснити транзит російського газу тільки після виконання Москвою технічних умов. «Ми підтверджуємо, — якщо всі технічні умови на початок транзиту Росією будуть виконані, ми як транзитер доставимо газ у Євросоюз», — сказала Тимошенко.

Вона пояснила, чому напередодні Україна не змогла здійснити пробне прокачування газу. «Подана вчора заявка була в дуже малих кількостях і в напрямку, що не дає можливості протранспортувати газ», — сказала прем’єр.

«Після повного зупинення транзиту такий малий обсяг не дозволяє технічно протранспортувати цей газ — просто не вистачає тиску», — пояснила вона.

Також, за словами Тимошенко, російський газ не міг бути доставлений, оскільки українська газотранспортна система працювала на внутрішнє споживання України.

«Цей газ був наданий у напрямку, де йде протитік українського газу в східні регіони, і цим маршрутом російський газ не міг бути протранспортований», — додала Тимошенко.

Вона повідомила, що Україна поінформувала Єврогаз і керівництво ЄС про те, «що дії Росії не давали змоги транспортувати цей газ».

«Україна, як і сказав головуючий у ЄС прем’єр Чехії Тополанек, виконала всі кроки для початку транзиту газу в ЄС», — додала Тимошенко.

На момент, коли верстався номер, газові переговори між Києвом і Москвою було заморожено, хоча днями Юлія Тимошенко заявила, що ініціює зустріч на міждержавному рівні.

Конфлікт між Україною і Росією вчора обговорили і на пленарній сесії Європарламенту в Страсбурзі. У дебатах взяли участь представники Єврокомісії та Чехії, що нині головує в Євросоюзі. Єврочиновники не обвинувачують нікого конкретно, але закликають якнайшвидше врегулювати ситуацію.