Необхідність утворення тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань функціонування газотранспортної системи та забезпечення газом споживачів викликана очевидними речами, пов’язаними з проблемами газопостачання не тільки в Україні, а й у Європі. Таку думку висловив Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович в ефірі Першого національного телеканала.

«Ми бачимо зараз ситуацію по всій Україні з газопостачанням, з роботою наших хімічних промислових комбінатів, з роботою комунальних підприємств. Проте не маємо повної правдивої інформації, який реальний стан справ», — пояснив політик. На його переконання, парламент зобов’язаний провести детальне розслідування, щоб дати правдиву відповідь на всі запитання, що стосуються українського газу: ким він видобувається, куди потрапляє, чий природний газ ми зберігаємо в своїх газосховищах, який газ транспортуємо, який перестали транспортувати і з яких причин, які потенційні втрати могли б мати від тих пропозицій, що надходили від наших партнерів-постачальників, які втрати ми маємо нині. А також — які перспективи для України бути забезпеченою природним газом, необхідним для енергетичної безпеки.

«Втрати від зміни ціни на газ потрібно зіставити з тими втратами, які ми маємо на сьогодні, коли люди втратили роботу, росте безробіття, від ненадходження сьогодні валюти в Україну, оскільки не продаються вироби хімічної промисловості, які виробляються з цього газу, — наголосив О. Лавринович. — А це впливає на платіжний баланс України, на курс національної валюти, на надходження до державного бюджету».

Перший заступник Голови Верховної Ради висловив сподівання, що комісія отримає документи, необхідні для її роботи, від українських суб’єктів і, можливо, якщо буде добра воля й можливість, одержить також відповідні матеріали і з Російської Федерації, і з Європейської комісії, оскільки ця проблема перестала бути проблемою україно-російських відносин, ставши загальноєвропейською. «Настав час відповісти на питання, що пов’язані і з обсягами постачання, і з цифрами, і з прізвищами тих, хто грів руки на згораючому газі в Україні», — наголосив О. Лавринович.

Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради.