Вечірнє засідання 13 січня

На початку вечірнього засідання Верховна Рада ухвалила постанову про проведення парламентських слухань на тему: «Підготовка до проведення в Україні фіналу чемпіонату Європи 2012 року з футболу». Як зазначив доповідач, народний депутат Віктор Корж, зроблено це зі значним запізненням, оскільки проект постанови зареєстровано ще 11 місяців тому. Проте відтоді необхідність проведення парламентських слухань з Євро-2012 не тільки не втратила актуальності, а навпаки — вони стали ще необхідніші, оскільки численні заяви про належне забезпечення підготовки до цього важливого форуму не підкріплені реальними діями. Виходячи з цього, постанову про проведення 11 березня парламентських слухань було підтримано 395 голосами. Також народні депутати підтримали постанову про відзначення 65-річчя Перемоги у Великій Вітчизняній війні та визволення України від фашистських загарбників.

У першому читанні ухвалено також законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України стосовно документів, які посвідчують право власності на земельну ділянку, а також порядку поділу та об’єднання земельних ділянок. За словами народного депутата Валерія Бевзенка, ці зміни обмежують сферу застосування державного акта як правоустановлюючого документа на земельну ділянку лише випадками її набуття із земель державної та комунальної власності та зміни цільового призначення, а також посвідчення права на земельну ділянку, яка була сформована за наслідками поділу та об’єднання.

Окрім того, народні депутати підтримали у першому читанні законопроекти про внесення змін до законів «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства», «Про захист людини від впливу іонізуючого випромінювання» та «Про електроенергетику».

Так само у першому читанні парламентарії ухвалили законопроект про перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності. З набранням чинності цього законопроекту органи виконавчої влади, місцевого самоврядування, їх посадові особи, а також підприємства, установи, організації, уповноважені відповідно до закону видавати документи дозвільного характеру, не матимуть правових підстав вимагати від суб’єктів господарювання отримання документів дозвільного характеру, необхідність одержання яких не передбачена законом та які не внесені до переліку, затвердженого цим законом.

Насамкінець народні депутати 403 голосами ухвалили постанову про невідкладні заходи зі збереження територіальної цілісності Національного ботанічного саду імені М.М. Гришка НАН України.