Учора у Варшаві з робочим візитом побував Президент України Віктор Ющенко. Під час зустрічей з керівництвом цієї країни, зокрема Президентом Лехом Качинським, окремою темою стало «газове питания».

Як повідомляє наш власний коресподент у Польщі Іван Козловський, у питаннях проблем із постачанням газу в Європу відповідальною є та сторона, з якою європейські країни розраховуються за газ — наголосив прем’єр-міністр Дональд Туск на прес-конференції за результатами «енергетичного» засідання уряду.

У своїй закордонній політиці польський уряд керуватиметься прагненням до забезпечення постійних, безпечних і дешевих (за прийнятними цінами) поставок газу для Польщі, доповнює віце-прем’єр Вальдемар Павляк. При цьому керівник економічного блоку польського уряду наголосив також, що Польща не виступатиме з позовом до «Росукренерго» за недоотриманий газ, оскільки така його кількість може бути закачана впродовж одного дня в ході майбутніх поставок.

А загалом, поки триває російсько-українська газова війна, польський уряд робить висновки і визначає пріоритети енергетичної стратегії. Річне споживання газу становить у Польщі 13,5 — 14 млрд. кубічних метрів. Приблизно 30% від цієї потреби можуть бути забезпечені з власних покладів. Решту доводиться купувати за кордоном, де левову частку становить російський газ. Однак, на щастя для поляків, більшість імпортованого блакитного палива вони отримують через білоруські газопроводи.

Незважаючи на це, польські урядовці на спеціальному засіданні визначили головним пріоритетом Ради міністрів підвищення рівня енергетичної безпеки країни шляхом диверсифікації постачання газу через збільшення видобутку власного газу, розбудови газосховищ для природного газу із залученням коштів ЄС, будівництва газопорту у Свиноуйсті для прийому скрапленого газу з арабських країн. Гарантувати енергетичну незалежність Польщі мають також дві атомні електростанції, які планується збудувати до 2020 року.