Учора відбулося перше засідання тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування функціонування газотранспортної системи України та забезпечення газом споживачів у 2008—2009 роках. Як повідомила її голова Інна Богословська (Партія регіонів), комісія планує звернутися до виконавчої влади з проханням дати можливість представникам комісії брати постійну участь у ролі наглядачів під час україно-російських переговорів щодо ціни на газ.

Крім того, Інна Богословська повідомила, що на засіданні було ухвалено рішення звернутися до посадовців усіх рівнів в Україні утримуватися від образ і звинувачень. Так само утримуватимуться від будь-яких заяв і члени комісії — до тих пір, доки відповідне рішення не буде обговорено на засіданні ТСК.

За словами депутата, цього тижня члени ТСК планують зустрітися з головами «Нафтогазу», «Трансгазу» та міністром палива й енергетики. Наступного тижня прохатимуть про зустріч з Прем’єр-міністром і Президентом. Крім того, комісія планує надіслати запити до всіх українських структур, задіяних у питаннях транспортування й постачання газу в Україну, про надання інформації. З такою ж пропозицією комісія планує звернутися і до російської сторони. А також надіслати запити до Європейської комісії з проханням надати інформацію про формування формули ціни на газ і транзит через країни Євросоюзу. Це, переконана голова ТСК, дасть можливість запропонувати стандарти формування ціни для переговорів.