Ранкове засідання 14 січня

Народні обранці розглянули за скороченою процедурою і прийняли за основу зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення щодо вдосконалення відповідальності за зрив розгляду судових справ та прояв неповаги до суду. Мета законопроекту — зобов’язати учасників судового процесу бути більш дисциплінованими. Зокрема, в документі передбачена диференційована відповідальність за неповагу до суду, адмінарешт за грубе порушення порядку під час судового засідання. Водночас коло суб’єктів відповідальності пропонується поширити на будь-яку особу, участь якої в розгляді справи визначена судом обов’язковою.

У першому читанні сесія ухвалила також ще сім законопроектів. Зокрема, закон про упаковку та її відходи. За словами Ксенії Ляпіної, лише в побутовому секторі щорічно нагромаджується близько 50 мільйонів кубічних метрів побутових відходів. 35—45 відсотків із них — відходи від упаковки.

Законопроект, на переконання народного депутата, значно поліпшить екологічну ситуацію в країні, бо, зокрема, встановлює відповідальність усіх суб’єктів життєвого циклу упаковки за її утилізацію. Ухвалено також зміни до Водного кодексу України. «Лише деякі річки Криму та Карпат можна зарахувати до умовно чистих», — наголосив народний депутат Микола Шершун (Блок Литвина), представляючи власний законопроект.

Крім того, сесія в цілому підтримала зміни до загальнодержавної програми адаптації законодавства України до законодавства ЄС та ухвалила низку ратифікаційних питань.

Поки сесія під головуванням Першого заступника Голови Верховної Ради Олександра Лавриновича розглядала інші законопроекти, лідери фракцій на чолі з главою парламенту провели засідання погоджувальної ради.

Про результати і засідання, де йшлося про реалізацію постанови про недовіру Кабінету Міністрів, поінформував Володимир Литвин. Відповідний проект за підписом 164 народних депутатів внесено 12 січня. Водночас Володимир Литвин зазначив, що відповідно до Конституції Президент або третина народних депутатів можуть ініціювати постановку цього питання. Відповідно до закону про Кабмін Верховна Рада протягом 10 днів повинна розглянути це питання. А Регламент, який деталізує процедуру, визначає: комітети впродовж чотирьох днів мають сформувати запитання до КМ і передати їх уряду. «У свою чергу уряд протягом трьох днів має надати відповіді на запитання. Після цього мають знову засідати комітети й ухвалити рішення щодо недовіри Кабміну», — роз’яснив Голова Верховної Ради. Відтак виникає колізія з розривом часу, сказав він, водночас додавши, що ініціатори проекту постанови наполягають, щоб це питання розглядалося вже сьогодні. За словами глави парламенту, на погоджувальній раді прозвучало дві пропозиції. Перша: внести зміни до календарного плану роботи цієї сесії, «тобто щоб наступний тиждень був робочим, але у двох вимірах — робота у комітетах, щоб вони мали змогу завершити розгляд цього питання і підготувати його розгляд на першому пленарному тижні наступної сесії». Друга пропозиція Партії регіонів — внести зміни до календарного плану з тим, щоб продовжити роботу в пленарному режимі і наступного пленарного тижня, в четвер, розглянути проект постанови щодо недовіри уряду.

Більшість погоджувальної ради підтримали перший варіант, але, в будь-якому разі, наголосив Володимир Литвин, мають бути внесені відповідні постанови. Володимир Литвин запропонував колегам під час канікул сформувати коаліцію і «пакетом або без» прийняти ті чи інші рішення.

Насамкінець народні депутати схвалили постанову про розроблення загальнодержавної програми технічного та матеріального переоснащення і соціального розвитку державних аварійно-рятувальних служб МНС.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.