Наслідки газового конфлікту між Україною і Росією ще довго будуть відчутні. Окрім того, може бути «гучною» і робота парламентської газової слідчої комісії. Такий розвиток подій спрогнозував на вчорашній прес-конференції президент соціологічної служби «Український барометр» політолог Володимир Небоженко.

На його думку, в червні буде актуальним питання підготовки до президентських виборів. «Але я вважаю, що дочасних парламентських виборів не буде. Парламент чудово зрозумів спосіб виживання — не вступати в конфлікт на боці Президента чи Прем’єр-міністра», — зазначив політолог. Також Віктор Небоженко прогнозує, що не буде одночасно президентських і парламентських виборів. «Парламент досить зручно влаштувався, а зрушити його з цієї точки буде дуже складно», — переконаний він.

А напередодні фонд «Демократичні ініціативи» та фірма «Юкрейніан соціолоджі сервіс» з 17 по 28 грудня 2008 року провели опитування 2012 респондентів. 84 відсотки з них вважають, що Україна рухається у хибному напрямі, а половина громадян оцінили політичну ситуацію в країні як критичну. Такі дані оприлюднили керівник фірми «Юкрейніан соціолоджі сервіс» Олександр Вишняк та науковий керівник фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна. За їхніми словами, майже 85 відсотків опитаних негативно оцінюють діяльність Верховної Ради, а позитивно — лише 7. Водночас половина громадян не підтримують пропозицію розпуску парламенту і призначення дострокових виборів, бо вважають, що вони нічого не змінять. А чверть респондентів вважають, що вибори лише погіршать ситуацію.

Соціологи розповіли, що грудень минулого року ознаменувався істотним падінням довіри до усіх політичних лідерів. Найгірший баланс довіри-недовіри у Президента Віктора Ющенка — 67 відсотків. У В’ячеслава Кириленка — 52, Петра Симоненка — 47, Юлії Тимошенко — 40, Володимира Литвина — 26, Віктора Януковича — 25 та Арсенія Яценюка — 21 відсоток.