Президент Петро Порошенко провів зустріч з ново-призначеними членами Національної ради з питань телебачення та радіомовлення (на знімку). «Ми всі розуміємо, що сьогодні йде війна за нашу незалежність», — сказав глава держави та зазначив, що, затвердивши «четвірку» представників парламенту у Нацраді, Верховна Рада прийняла дуже відповідальне рішення. «Цей вибір є важливим. Приємно, що до Нацради прийшли професіонали, які добре знають потреби галузі й відповідально ставляться до викликів, перед якими сьогодні стоїть держава», — цитує Президента його прес-служба.

За словами глави держави, якщо минула Нацрада була символом корупції, цензури, тиску на засоби масової інформації, то перед новим її складом стоять надзвичайно складні завдання. Бо якщо в умовах миру головне для Нацради — це забезпечення принципів демократії, свободи слова, закріплення європейських цінностей у теле- і радіопросторі, то сьогодні на перший план вийшли питання інформаційної безпеки. П. Порошенко наголосив, що Нацрада має зайняти жорстку позицію в галузі інформаційної безпеки, оскільки проти України постала «надзвичайно добре розроблена пропагандистська машина».

«Населення Донбасу потребує правдивої інформації про Україну», — підкреслив Президент та висловився за створення програми спеціального інформаційного мовлення для Донбасу. На його думку, зараз не можна допустити перекручення фактів в інформуванні про перебіг подій у Луганській та Донецькій областях.

«За інформацією у ЗМІ, нині в Україні видають та поширюють численні сепаратистські періодичні видання. Це газети «Хочу в СССР», «Я», «Итоги недели», «Новороссия», основне завдання яких — поширювати інформацію антиукраїнського, сепаратистського змісту. Ці видання, повідомляють читачі та журналісти, мають той само дискурс, що й російські медіа. Вони називають прихильників терористичних організацій «ДНР» та «ЛНР» «ополченцями», а українські збройні сили «карателями». До прикладу, в одному з недавніх номерів газета «Я» писала, що українська влада готує депортацію мешканців Донбасу», — йдеться у депутатському запиті Г. Чорної. Також парламентарій звертає увагу на функціонування численних антиукраїнських сайтів в інтернет-просторі України, які варто заборонити.

«Прошу перевірити інформацію стосовно друку, поширення та вільного продажу в Україні сепаратистських періодичних видань, а також повідомити, чи ведеться робота з блокування сепаратистських антиукраїнських сайтів та інтернет-спільнот, оскільки їхня діяльність загрожує національній безпеці України», — зазначає народний депутат.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).

До речі

Народний депутат Галина Чорна («Свобода») звернулася до Голови Служби безпеки Валентина Наливайченка стосовно реагування на факти друку та вільного поширення в Україні сепаратистських друкованих видань, а також присутності в українському інтернет-просторі сепаратистських сайтів та інтернет-спільнот.