Україна і Росія — незалежні держави. В Росії є газ і можливість ним торгувати, в України — немає, тому ми повинні домовлятися. Якщо ні, то потрібно їхати до Лондонської біржі і купувати газ там. На цьому наголосив лідер фракції КПУ Петро Симоненко (на знімку) на вчорашньому брифінгу.

За словами депутата, 2008 рік став роком посилення й поглиблення кризи у відносинах України з Росією. «І це загострення, — зазначив він, — супроводжувалося офіційними заявами з боку чи Президента, чи секретаріату, чи політичних сил, які підтримали помаранчеву сторону. Це і Чорноморський флот, і вступ України до НАТО, СОТ, і постачання зброї до Грузії та присутність там українського військового контингенту. За все це сьогодні розплачується український народ».

П. Симоненко переконаний: без термінового втручання Верховної Ради, без відновлення керованості держави неможливо вирішувати ці питання. «Ми повинні зрозуміти, що розгляд газового питання — це боротьба кланів за володіння газовою трубою, тобто можливістю мати джерело прибутків. Також ми повинні зрозуміти, що, прикриваючись демократичними гаслами, влада України намагається поділити свої великі капітали».

На думку лідера комуністів, «подальше загострення ситуації, яку створили помаранчеві сили в країні, призведе до того, що не стане часу для запровадження енергозберігаючих технологій, тобто виникне проблема конкурентоспроможності і на внутрішньому, і на зовнішньому ринку України».