1. Біопаливо. Актуальне для локального використання у населених пунктах з чисельністю мешканців до 20 тисяч осіб. Переведення котлів на опалення біологічно-активними видами палива.

У Мінфіні очікують, що впровадження таких проектів покращить логістику (складське господарство, тепломережі, соціальну інфраструктуру). Для сировинної бази можуть використовуватися малопридатні землі (до 8 млн. га по Україні).
2. Синтез-газ (горючий) — газ, одержаний унаслідок газифікації вугілля. Для видобутку використовуються залишки вугілля власного виробництва. Застосування можливе й локальне, й глобальне. Додатковий плюс — за наявності спецобладнання це дозволить зменшити викиди вуглекислого газу в атмосферу.
3. Збільшення власного видобутку палива за рахунок впровадження технологій глибинного буріння. Актуально в центральній частині Дніпровсько-Донецької западини, де відкрито 43 газоконденсатні нафтові родовища на глибинах понад 5 кілометрів. Серед мінусів — брак економічних стимулів для видобутку газу через його високу собівартість, а також потреба оновленої карти геологорозвідувальних робіт із підтвердженими запасами газу.
4. Водовугільне паливо — суміші. Хоча реалізація проекту потребує виділення додаткової території, це дає змогу зменшити викиди шкідливих речовин в атмосферу та гарантує і заміщення природного газу, і безвідходне виробництво. Додатковий плюс — зниження собівартості теплової енергії на 50 відсотків.
5. Використання електроенергії для акумуляції тепла в нічний час. Для чого використовувати автономні системи опалення будівель на базі теплоакумуляторів, генератори й акумулятори тепла в системі опалення та гарячого водопостачання із примусовою циркуляцією теплоносія для приміщень. Очікуваний термін реалізації проекту — 25 днів, окупність проекту — 3—4 роки, гарантія експлуатації — 30 років. Додаткові витрати — потреба встановлення другого лічильника.
6. LNG-термінал (з приймання скрапленого газу). Як можливість заміщувати російський газ за прийнятною ринковою ціною у 380 доларів США за 1 тис. куб. м. Серед складнощів — невирішені питання стосовно постачальників газу, відведення земельних ділянок, політичні домовленості з Туреччиною для транзиту через протоку Босфор тощо.
7. Синтез-газ SG — сировина для хімічної промисловості, одержана внаслідок газифікації (конверсії) вугілля. Для видобутку використовується рядове вугілля будь-яких марок обсягом до 10 млн. т. Собівартість виробництва синтез-газу з вугілля удвічі дешевша, ніж із природного газу.
8. Синтетичний природний газ SNG — аналог природного газу, одержаний внаслідок газифікації (конверсії) вугілля. Реалізація такого проекту обіцяє зменшити використання імпортованого газу на 2 млрд. куб. м. Затримка — відсутність в Україні сертифікованих установок з газифікації вугілля.
Джерело — сайт Кабінету Міністрів.