У Верховній Раді зареєстровано законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення прозорості господарської діяльності у сфері житлово-комунальних послуг».

Його автори, народні депутати Дмитро Андрієвський, Олесь Доній, Володимир Сальдо, Віталій Чугунніков та Руслан Марцінків, звертають увагу на те, що практика обмеження доступу до інформації щодо собівартості житлово-комунальних товарів та послуг, яка діє в Україні, дає змогу виробникам та іншим суб’єктам ринку отримувати відчутні переваги: включати до собівартості необґрунтовані видатки та завищувати ціни на свої товари й послуги. Тому народні обранці пропонують встановити адміністративну відповідальність за неправомірну відмову в наданні передбаченої чинним законодавством інформації щодо формування цін і тарифів на житлово-комунальні послуги.

Як свідчить світова практика, забезпечення прозорості фінансово-господарської діяльності підприємств — природних монополій на ринку житлово-комунальних послуг повинно відбуватися не лише через державний контроль, а й шляхом залучення до зазначених процесів споживачів та суспільства загалом. Зокрема, такі методи вже давно застосовуються у Великій Британії, Естонії, Бельгії.

Натомість у нашій країні здійснення господарської діяльності в сфері надання житлово-комунальних послуг регламентується спеціальним законодавством, яке визначає особливості ціноутворення та передбачає обмежений доступ громадян до відповідної інформації. Приміром, відповідно до норм Цивільного та Господарського кодексів інформація, пов’язана з господарською діяльністю підприємств, у тому числі житлово-комунальної сфери, вважається комерційною таємницею.

Також чинним законодавством не врегульовано питання притягнення до відповідальності за відмову в наданні споживачам передбаченої законодавством інформації суб’єктами, які надають житлово-комунальні послуги.

Однак після того, як уряд ухвалив рішення про приведення цін і тарифів до економічно обґрунтованого рівня, відсутність механізмів забезпечення громадського контролю та прозорості діяльності суб’єктів господарювання в сфері житлово-комунального господарства може стати причиною додаткового соціального напруження та зростання недовіри до влади. Щоб цього не сталося, парламентарії пропонують виключити з визначення «комерційна таємниця», передбаченого Цивільним і Господарським кодексами, інформацію щодо економічно обґрунтованих складових цін і тарифів на житлово-комунальні послуги. У законопроекті визначено порядок та чіткий перелік інформації, яка підлягає розкриттю шляхом внесення відповідних змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги».