Тож глава парламенту звернувся до голів фракцій з проханням обговорити газове питання з тим, щоб розглянути його першочергово. З такою пропозицією погодилися фракції Блоку Литвина, Партії регіонів та Комуністичної партії.

На переконання лідера фракції ПР Віктора Януковича, під час спеціального засідання парламенту має обов’язкового відбутися звіт уряду. «Суспільство має знати повну інформацію про те, що очікувати далі від цієї влади і що влада пропонує на цей рік», — зазначив він. Водночас лідер регіоналів зауважив, що в залежності від звіту уряду ПР, скоріше за все, ініціюватиме його відставку.

А комуніст Адам Мартинюк вважає, що газове питання має розглядатися на закритому засіданні Верховної Ради, якщо «ми хочемо почути правду». Відкрите ж засідання, на його переконання, стане черговим випусканням пари. Втім, він наголосив, що звітувати має не голова правління НАК «Нафтогаз України» Олег Дубина, який «знає все, але не все розкаже». На думку комуніста, голова НАК є лише виконавцем директив, що йому дають перед від’їздом на переговори з представниками Російської Федерації.

Натомість Перший віце-прем’єр-міністр Олександр Турчинов, який був присутній на погоджувальній раді, заявив, що уряд готовий надати об’єктивну інформацію стосовно ситуації в газовій галузі «у відкритому режимі». Він також відкинув звинувачення щодо недолугої політики уряду в цій галузі.

«Ми прийняли компанію «Нафтогаз» з боргом у понад 8 мільярдів доларів. Сьогодні борг за газ дорівнює нулю», — сказав він. Спростував урядовець і заяви про те, що країна має проблеми з розрахунками за газ, а також про несанкціонований відбір газу нашою країною. За його словами, газове питання «з площини суто економічної переведено в суто політичну, до того ж на європейському та світовому рівнях».

О. Турчинов переконаний: встановлення ціни на газ має відбуватися в рамках меморандуму, підписаного прем’єрами двох країн — Юлією Тимошенко і Володимиром Путіним. Відповідно до цього документа ціна на газ має збільшуватися пропорційно до збільшення ціни за транзит російського газу українською територією.

Але «до тих пір, поки питання перебуває в політичній площині, вийти на конкретний результат складно», — констатував Олександр Турчинов.

Водночас, відповідаючи на запитання журналістів по завершенні погоджувальної ради, Володимир Литвин назвав шанси на відставку Кабінету Міністрів нереальними.

«Якщо йти за законом про Кабінет Міністрів, то треба вносити питання про відповідальність Кабміну, треба давати 10 днів на підготовку, потім заслуховувати відповідну інформацію. Я думаю, що це буде політична постановка питання, але рішення прийняти, навіть якщо дотримуватися закону про Кабмін, — це просто нереально», — сказав він.

Крім того, Голова Верховної Ради переконаний, що газове питання потрібно розглядати в комплексі. «Треба розібратися, скільки в нас газових свердловин, скільки видобувають газу, кому вони (свердловини) належать і хто отримує відповідний зиск, а не просто намагатися прокричати про частину цього питання», — наголосив він.

Володимир Литвин повідомив також, що парламент надішле запрошення Президентові для участі в сьогоднішньому пленарному засіданні. Не виключив він і створення слідчої комісії для розслідування ситуації в газовій сфері по завершенні розгляду цього питання.