Експерти Євросоюзу попереджають про небезпеку розвалу мережі українських газопроводів. Про це повідомляє «Німецька хвиля». Конфлікт між українським «Нафтогазом» і російським «Газпромом» може мати значно гірші результати, ніж прогнозувалося раніше. Газові експерти брюссельської інституції вважають реальною небезпеку технічного колапсу мережі газопроводів України. Це може статися в результаті зупинки російських газових поставок. І якщо Росія почне качати блакитне паливо в газопроводи України, постачання в Європу відновиться тільки через тиждень, оскільки можуть виникнути проблеми на компресорних станціях, які створюють необхідний тиск для транспортування газу.

Директор київського Інституту трансформації суспільства Олег Соскін:

— Іде війна між великими російськими та українськими кланами за фінансові інтереси, за те, хто контролюватиме транзит газу на європейську територію. Росія хоче забрати нашу газотранспортну систему. Хоче захопити Україну, «обламати» її. Може взагалі справжня війна бути між Росією та Україною. Усе до цього йде.

Голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко:

— Елементи тиску і шантаж, що їх раніше використовував «Газпром», тепер стосовно Росії у певному обсязі використовує й українська сторона. На мій погляд, тут є певний ризик: така тверда тактика призводить до затягування конфлікту. На відміну від ситуації кінця 2006 року нинішнє протистояння вже затяглося. Як видно, кожна сторона розраховує взяти змором свого опонента — питання тільки в тому, в кого більший запас міцності. Але оскільки українська сторона її обрала, тут уже треба триматися до кінця.