Голова Верховної Ради України Володимир Литвин переконаний, що проблеми газопостачання, які виникли між Україною і Російською Федерацією, слід вирішувати комплексно.

«Треба мати нормальні, прогнозовані, прагматичні стосунки у цій сфері», — сказав В. Литвин в інтерв’ю журналістам у четвер під час відвідання Почаївської лаври на Тернопільщині.

При цьому він зазначив, що ціна газу має формуватися у межах досягнутих домовленостей і з урахуванням можливості адаптації життєдіяльності країни до нових цін. «А те, що адаптувати треба, цілком очевидно, —сказав Голова Верховної Ради України. — Зрозуміло, що це питання буде предметом обговорення у парламенті».

В. Литвин зазначив, що він провів розмову про шляхи розв’язання проблем у сфері постачання та транзиту газу з Президентом України Віктором Ющенком, Прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко та головою правління НАК «Нафтогаз України» Олегом Дубиною.

В. Литвин зазначив, що він провів розмову про шляхи розв’язання проблем у сфері постачання та транзиту газу з Президентом України Віктором Ющенком, Прем’єр-міністром України Юлією Тимошенко та головою правління НАК «Нафтогаз України» Олегом Дубиною.

Голова Верховної Ради констатував, що сьогодні, судячи з інформаційних повідомлень, «імідж України зіпсовано в очах європейського співтовариства, а європейські партнери хочуть мати передбачуваність, стабільність і впевненість». «Це саме стосується і громадян України», — додав В. Литвин.

Відповідаючи на запитання журналістів, В. Литвин висловив думку, що Україна «повністю програла інформаційну війну з Росією у темі газу». «Не можна з’ясувати одну обставину: то відбирає газ Україна чи ні? Наші мляво заперечують, а на весь світ транслюється, що Україна є непередбачуваним і ненадійним партнером. Це дуже погано», — підкреслив глава парламенту, вкотре наголосивши, що в газовому питанні «потрібні чіткість і прозорість».

В. Литвин також заявив, що головним є захист інтересів людей, зазначивши, що під час зустрічей, які відбулися у Голови Верховної Ради України під час робочого візиту до Російської Федерації, він підкреслював, що «українські громадяни не повинні бути заручниками напружених стосунків на рівні керівників» двох країн.

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин прогнозує «потужну політизацію» питань, які розглядатимуться найближчим часом у парламенті. «Буде екстрим у Верховній Раді. Головне, щоб цей екстрим був скерований виключно на обговорення того, що переживають люди, а на основі цих обговорень щоб були виходи на певні рішення, які потрібні», — сказав він в інтерв`ю журналістам у четвер. В. Литвин нагадав, що ухвалення політизованих рішень почалося з прийняття за основу законопроекту про тимчасові спеціальні та слідчі комісії Верховної Ради України, за що проголосували 363 народні депутати, і спрогнозував, що наступного тижня парламентарії наполягатимуть прийняти цей документ як закон.

Відповідаючи на запитання журналістів, В. Литвин висловив думку, що державна політика в Україні повинна мати «прояви здорового егоїзму». На його думку, у нинішньому глобалізованому і взаємопов`язаному світі Україна не може бути абсолютно незалежною. Однак, за його словами, необхідно «визначити той поріг, який не можна переступати, за яким втрата власної домівки, власної державності». На думку Голови Верховної Ради України, варто дати чітке визначення, «що таке державність, що таке суверенність і що таке самостійність, і вже після того співпрацювати з усіма й проводити державну політику, яка б мала ознаки егоїзму, яка б враховувала інтереси й потреби українського народу», оскільки, за словами В. Литвина, «у нас сьогодні одні намагаються оголосити війну, а інші намагаються знайти приводи, щоб здатися». «Україна втрачає українське, втрачається повага до нас», — сказав він.

Прес-служба Верховної Ради України.