Близько двох десятків європейських країн замерзають без газу. Великі підприємства Європи припиняють роботу.

У Польщі обмежують ліміти для нафтопереробних підприємств і виробників добрив. Станом на вчора поляки недоотримували 16 відсотків транзитного газу, решту палива росіяни подають їм через білоруську трубу. За деякими даними, на території Словаччини через обмеження, що запроваджуються, припинили виробництво заводи автовиробників «Пежо» і «Кіа Моторс».

Угорці, в яких російський газ становить 3/4 від їхніх потреб, купують газ у німців. У цій країні також ввели обмеження для підприємств, що споживають більш як 500 куб. м на годину. Кілька електростанцій перейшли на мазут. Мазутом опалюють і аеропорт Будапешта.

Чехія, що нині головує в Євросоюзі, попереджає: якщо газові поставки не буде відновлено, то ЄС має намір втрутитися в конфлікт України і Росії. 7 січня голова сенату Чехії Пржемисла Соботкі направив главі Верховної Ради України Володимиру Литвину лист. У ньому він висловив серйозне занепокоєння у зв’язку з проблемами, що виникли в європейських країнах з поставками російського газу.

Болгарія в паніці, передає кореспондент Укрінформу Олександр БІлик спеціально для «Голосу України». У країні офіційно запроваджено обмежувальний режим на споживання природного газу на території всієї країни. Таке розпорядження вчора підписав міністр економіки й енергетики країни Петро Дімітров. Воно набрало чинності сьогодні з 8 ранку.

Природний газ використовуватимуть для опалення лікарень, дитячих садків, шкіл та інших соціальних закладів; підприємства з безупинним технологічним режимом роботи і такі, що не мають можливості використовувати альтернативні джерела енергії. Постачання всіх інших споживачів природного газу в країні, під’єднаних до газової системи, зупинено.

І в будинках мешканців столиці, не кажучи вже про інші регіони, справді стало холодніше. Становище поглиблюється тим, що більшу частину країни охопили справжні січневі морози. В деяких областях стовпчик термометра опустився за позначку -10. Для болгарина —це вже лютий холод.

У Варні члени парламентської партії «Демократи за сильну Болгарію» організували перед Генеральним консульством Росії мітинг протесту проти політики Росії. Його учасники тримали в руках плакати «Стоп газовій війні Путіна проти шкіл і дитячих садків», «Увага, військові злочинці! Болгарія-2009 — Ленінград-1941», «Росія Медведєва, ти не варта нашої довіри!».

У відповідь проросійськи налаштовані (або оплачувані) організації вчора провели акцію протесту біля Посольства України в Софії. Вони вимагали припинити красти газ і піти на поступки в переговорах з Росією.

Сьогодні ж Посол України в Болгарії Віктор Кальник провів прес-конференцію, на якій чітко і доказово пояснив суть конфлікту і позицію України на переговорах з «Газпромом» і Росією.