Голови малих міст наполягають на змінах законодавства та просять підтримки в держави. Про це вони заявили на черговому засіданні правління секції малих міст Асоціації міст України (АМУ), яке відбулося нещодавно в місті Бобринці.

Перешкоди для розвитку громад

Найбільше претензій учасники заходу висловили до формульного підходу при формуванні бюджетів, існуючого механізму розподілу податків та обрання місцевих депутатів за партійними списками. Скажімо, за формульним підходом минулого року із бюджету Бобринецької міськради вилучено 108 тисяч гривень. «Це саме ті кошти, яких нам не вистачає на утримання дитсадків, де вже черга 160 дітей. А невдовзі ці діти підуть до школи, і це вже буде проблема, адже вони виявляться непідготовленими», — зазначали під час зустрічі представники місцевого самоврядування. Не передбачає «формула» й утримання позашкільних закладів, скажімо, таких, яким є у Бобринці Центр дозвілля молоді.

З цього року Кабмін пропонує фінансувати профтехучилища з місцевих бюджетів, що, по-перше, взагалі може поставити крапку в їхньому існуванні. А по-друге, є непосильним навантаженням для місцевої казни. І це в той час, коли, за словами міського голови Бурштина (Івано-Франківщина) Ярослава Громка, вилучення коштів за формульним підходом не стимулює місцеву владу. Адже що більше податків збереш — то більше віддаси державі. Вільнянського міського голову із Запорізької області Валерія Стефаненка обурює те, що держава, інструментом якої є Держказначейство, постійно заглядає в кишеню громади, до якої вона нічого не доклала. В дивній ситуації опиняються і міста, які мають достатньо коштів. Як каже міський голова курортної Сваляви (Закарпаття) Іван Ревтій, через різні тендерні процедури, численні перевірки, «вибивання» усіляких дозволів спрямувати кошти на розвиток території досить складно. Через це Свалявська міськрада не змогла освоїти два мільйони гривень.

За умови фінансової кризи в державі

Розраховувати на значну допомогу держави не доводиться, вважає заступник голови Кіровоградської облдержадміністрації Віктор Серпокрилов. Одним із виходів із ситуації є створення умов для залучення інвестицій. Водночас, поряд із сприянням розвитку підприємництва, треба попрацювати над місцевими податками і зборами.

Кіровоградщина не має потужних промислових підприємств, однак вона отримала гарний урожай. Саме сільгоспсировина може приносити прибутки, якщо створити повний цикл її переробки, а не торгувати зерном чи насінням соняшника. Як приклад такого підходу голова обласної ради Микола Сухомлин назвав кіровоградське підприємство «Сонола», де широко залучають інвестиції і випускають якісну популярну продукцію.

Учасники наради були єдині в тому, що керівництво громад не повинне бути заполітизованим. Обрання депутатів місцевих рад і міських голів внесло лише розбрат у й без того розбурхане українське суспільство. «Вибори на місцях за партійними списками — лише перешкода для розвитку громад, — вважає кілійський міський голова (Одещина) Валентин Бобровський. — Ми ж маємо працювати не заради партій, а заради людей».

На знімку: (зліва направо) заступник голови Кіровоградської ОДА Віктор Серпокрилов, голова облради Микола Сухомлин, віце-президент АМУ, міський голова Українки Павло Козирєв, міський голова Бобринця Леонід Кравченко.

Бобринець—Кіровоград.