Вадим ГУРОВ, глава представництва ВАТ «АрселорМіттал Кривий Ріг» у Києві, почесний громадянин Кривого Рогу і Криворізького району, заслужений металург України, народний депутат України трьох минулих скликань:

— Усе пізнається у порівнянні. Якби не було поганого, то ми не знали б, яке воно — хороше. І зараз, очевидно, багато кому медом здається час, що передував останнім трьом місяцям.

Я раджу співвітчизникам запастися терпінням. Не слухати тих, хто обіцяє швидкі зміни на краще: це або безвідповідальні люди, або вони не вміють оцінити реальний стан, зміряти глибину нашого падіння.

Однак і впадати у відчай аж ніяк не можна. Гадаю, що цей кризовий час ми маємо використати на свою користь: проаналізувати зроблене, визнати помилки і нарешті провести кардинальні зміни і в політичному, і в економічному житті. Насамперед покінчити з двовладдям. Я особисто — за сильну президентську республіку. В народі кажуть: два солов’ї на одній гілці не співають. Поки Президент і Прем’єр-міністр будуть змагатися за першість на владному олімпі, нічого путнього не вийде.

Тепер щодо Верховної Ради. Парламент — це сила, але тільки тоді, коли представляє інтереси народу і має з ним тісний зв’язок. Знову ж таки, у мене є з чим порівняти: такий зв’язок у Верховній Раді минулих скликань «цементували» мажоритарники. Треба повернутися хоча б до змішаної системи виборів: п’ятдесят на п’ятдесят.

Ми маємо переглянути й наші економічні пріоритети. Досі українська економіка була орієнтована на експорт: металурги, наприклад, тільки чверть своєї продукції реалізують на внутрішньому ринку. Зараз світові ринки обвалилися, і ми залишилися ні з чим. З другого боку, витримати конкуренцію з нашими технологіями дуже важко. Поки що ми більше говоримо про євростандарти, конкурентоспроможність, аніж робимо щось для їх впровадження. Я чималий шмат свого життя відпрацював на мартені, але, попри свій патріотизм, добре розумію: це виробництво уже давно зжило себе, треба негайно від нього відмовлятися, розвивати сучасне виробництво. А скільки таких «мартенів» у інших галузях і сферах нашого життя!

Отож бажаю всій Україні у новому році скласти екзамен на витривалість, вистояти й оновитися!