Степан ХМАРА, Герой України, народний депутат першого, другого і четвертого скликань, колишній політв’язень, лідер і голова президії громадсько-політичного об’єднання «Український блок»:

Новий рік викликає в мене найоптимістичніші сподівання. Їх не може перекреслити, не може затьмарити ні світова економічна криза, ні внутрішня політична. Символ 2009-го — бик, а це такий сильний, потужний і цілеспрямований звір, що, як упреться, знесе всі перешкоди, змете з арени і нездалих гравців, котрі чомусь склали про себе думку як про непереможних матадорів, та їхню обслугу. Повірте людині, народженій у рік Бика: буде саме так, я норов свого «тезки» добре знаю.

Якщо з іспанських асоціацій перейти на українські, то рік, що надходить, буде для нас особливий — нарешті відбудуться вирішальні зміни в долі і країни, і народу. Маю на увазі не просто майбутні вибори самі по собі, а переформатування свідомості українців. Вірю, що після всіх випробувань наш народ нарешті дозрів до того, щоб обирати не трохи кращого з гірших, а справді свою владу, за яку не соромно ні перед собою, ні перед світом. Такі люди — не демагоги, не авантюристи, не представники олігархічно-космополітично-кримінальних кланів — є. Україна — не занедбаний хутір, на якому зібралися недолугі дядьки, хоч комусь і хочеться нас так показати. Україна — країна давньої цивілізації, сучасних технологій, талановитих людей і принадливих перспектив. Так, ми котилися до деградації, але за нею — епоха підйому. Вона починається в наступному році, з чим вітаю всіх небайдужих, усіх незневірених у собі і в своїй Батьківщині. За нами повірять інші, прозріють осліплені пітьмою. Як світанок перемагає нічні жахи, так новий рік почне розганяти наші теперішні лиха.

Сьогодні я не називатиму конкретних прізвищ, щоб не розмахувати червоним перед нинішніми «бичками», але запевняю, що в «Українському блоці» зібралися патріоти, які не б’ють себе у груди, не рвуть на собі сорочок, не нишпорять при цьому по чужих кишенях, а вміють системно і наполегливо працювати не заради себе — заради своєї країни. Гречка, якою намагаються щоразу підкупити народ, швидко закінчується. Демократична, сильна, народна держава буде вічною. Тому найперше всім бажаю мудрості. Це — найнадійніший фундамент під виправданий оптимізм. Пам’ятайте, «бик» уже приготував роги для очищення України.