Минулого тижня почали надходити кошти на оздоровлення «Промінвестбанку» від одного із найпотужніших російських банків — «Внешэкономбанка». Надійшло більш як 190 млн. дол., протягом тижня очікується ще понад мільярд. Отож Андрій КлюЄв (на знімку), якого називають рятівником банку, почав «підтягувати» російські кошти для виведення ПІБу з кризи, що, м’яко кажучи, затяглася.

Це, безумовно, важлива новина не тільки для «Промінвестбанку», в якому залишалися замороженими кошти майже 5 млн. вкладників, а й для всієї банківської системи країни. Подію досить позитивно оцінила низка народних депутатів з різних політичних сил. На їхню думку, завдяки цьому «Промінвестбанк» уже невдовзі зможе повноцінно запрацювати. Наприклад, глава українського парламенту Володимир Литвин закликав НБУ максимально сприяти новим приватним інвесторам. Його підтримав і керівник фракції Блоку Литвина в парламенті Ігор Шаров, назвавши залучення російських коштів «позитивним сигналом» і висловивши впевненість, що «нові інвестори, відновивши ПІБ, підставлять плече усій банківській системі й економіці загалом».

Глава парламентського Комітету з питань ПЕКу Микола Мартиненко нагадав, що в «Промінвестбанку» розміщені значні кредитні портфелі таких життєво важливих для української енергетики підприємств, як «Вугілля України» і «Нафтогаз України». «Тому нормалізація роботи банку дозволить їм ефективніше працювати над подоланням економічної кризи», — переконаний народний депутат.

А колишній керівник Новокраматорського машинобудівного заводу Герой України Георгій Скудар зазначив, що на цю подію чекали як керівники багатьох підприємств, кошти яких знаходяться в «Промінвестбанку», так і сотні тисяч простих вкладників. Тепер, за його словами, можуть зітхнути спокійно також голови низки міст південного сходу країни.

Нагадаємо, що почалося все з атаки невеликої групи професійних рейдерів. Схема проста: за допомогою інформаційної атаки спричинити паніку, змусити хитатися підприємство і захопити його. А потім перепродати будь-кому бажаючому. Після того, як перед банкоматами в Донецьку вишикувалися черги, на початку жовтня НБУ був змушений ввести в ПІБі тимчасову адміністрацію.

Проте, незважаючи на припинення поточних операцій, банк залишився воістину могутнім. До останнього часу він входив до числа лідерів українського банківського ринку. За станом на жовтень 2008 року за розмірами активів і власного капіталу він займав 6-ту позицію серед 181 українського банку. Основними його перевагами експерти називають розгалужену мережу, вдале розміщення філій, споруди яких перебувають у власності ПІБу. Також кажуть про хорошу якість кредитного портфеля — на нього зав’язана величезна кількість підприємств, зокрема, промислових регіонів України.

Спочатку банк намагалися підтримати саме керівники низки підприємств-вкладників на чолі з Валентином Ландиком, який є почесним головою правління добре відомого не тільки в Україні виробника холодильників концерну «Норд». Вони пропонували за рахунок вкладів, які вони тримали в ПІБі, провести емісію, одержати акції банку і відновити роботу фінустанови.

Однак, схоже, на банк почали претендувати більші сили, зокрема, пов’язані з урядом і оточенням Президента. НБУ не схвалив пропозиції групи промисловців. У секретаріаті глави держави почали наполягати на націоналізації. Хоча багато експертів скептично оцінювали такі заяви — сьогодні в держави просто немає вільних коштів для відновлення повноцінної роботи банку. Не виключено, що головною метою було «розпиляти» банк по частинах.

Важливо, що на «Промінвестбанк» зав’язані практично всі розрахунки, пов’язані з україно-російською торгівлею. Але ж відомо, що Росія залишається нашим найбільшим торговим партнером.

Водночас і глава парламенту Володимир Литвин вважає націоналізацію недоцільною. Він заявив, що державні ресурси потрібні для інших галузей і ліквідації наслідків економічної кризи. Про те, що не можна відпускати такого могутнього інвестора, як «Внешэкономбанк», заявив і перший віце-президент Українського кредитно-банківського союзу Сергій Тігіпко.

У цій ситуації великі вкладники — керівники підприємств, а також голови декількох міст звернулися по допомогу до одного із заступників глави Партії регіонів Андрія Клюєва. Він пообіцяв знайти варіант порятунку ПІБу. Згодом у пресі з’явилася інформація про купівлю 68% акцій банку компанією Slav AG, яку пов’язують з братами Клюєвими.

Як каже Георгій Скудар: «Клюєв сказав, що знайде кошти на порятунок банку, і знайшов — він завжди виконує свої обіцянки».

Важливим моментом той само Георгій Скудар називає факт, що «Внешэкономбанк» у результаті отримає лише частину акцій ПІБу, а управління залишиться за українською компанією. За неофіційною інформацією, загалом Клюєв заведе в «Промінвестбанк» на його оздоровлення близько 2 млрд. доларів.