Рік, що минає, був роком політичного протистояння. Водночас країна жила, працювала, і люди, попри всі складнощі, робили свою роботу і по суті тримали на собі й тримають країну разом з усім українським політикумом. Так охарактеризував його глава парламенту Володимир Литвин на прес-конференції «Підсумки роботи Верховної Ради України за 2008 рік та завдання парламенту на 2009 рік».

Серед позитивів В. Литвин назвав збільшення народжуваності. Це говорить про те, що молоді сім’ї вірять у майбутнє. «А головне, що вдалося, — зупинили політичну кризу у Верховній Раді, — вважає глава парламенту. — Якщо більш реалістично говорити, то ми призупинили її, але дали можливість людям, які вірять у країну, державу, утвердитися у вірі, що врешті-решт гасла про стабільність, порядок, справедливість будуть реалізовуватися».

В. Литвин зауважив: за оцінками експертів, лише 15 відсотків економічної кризи — зовнішній чинник. Все інше — це внутрішній вимір. Саме тому, за його словами, головне — забезпечити політичну стабільність, виробити чіткі правила поведінки і дій, звіряти будь-які кроки з законами та Конституцією.

Бюджет — не привід для з’ясування стосунків

Закон про Державний бюджет України на 2009 рік потрібно було прийняти, щоб внести певне відчуття визначеності людям, заспокоїти людей, дати сигнал для світу, що з’являється певна передбачуваність, прогнозованість у житті держави. Водночас В. Литвин не виключив, що ухвалений закон про держбюджет-2009 ще буде використовуватися політиками як привід для з’ясування стосунків. І дискусії довкола головного економічного документа держави триватимуть. Коментуючи заяви деяких народних депутатів про те, що вони хочуть відкликати свій голос за бюджет, глава парламенту нагадав норми Регламенту Верховної Ради, згідно з якими, якщо закон проголосовано, але в ньому є якісь неузгодженості, то треба одразу після голосування заявити головуючому про порушення, котрі було допущено. Проте після голосування за бюджет про жодні порушення не було заявлено, а вже потім з’явилися відповідні заяви. На думку Голови Верховної Ради, це «політичний процес».

Мораторій на протистояння

Голова Верховної Ради застеріг від посилення політичного протистояння перед президентськими виборами. «Сутичка за президентство буде настільки жорсткою, складною, з таким компроматом, що треба зробити все, щоб у цій боротьбі не поховати країну, — підкреслив В. Литвин. — Треба було б сьогодні зафіксувати відповідний публічний пакт, що до офіційного старту президентських виборів ніхто про них нічого не говорить, і зосередитися на тому, щоб відвести країну від небезпечної межі й не викликати чергових революцій. Публічно задекларувати позиції, щоб вибори Президента відбулися б прозоро і демократично і щоб люди, а не суди і вулиці, визначали результат». А Верховна Рада, за словами глави парламенту, повинна виступати стабілізатором.

Головне — працюючий парламент

Усі закиди на адресу парламенту стосовно того, що в ньому немає коаліції, Володимир Литвин вважає абсурдними. За його словами, це викликано одним бажанням — щоб Верховна Рада не працювала. А щоб парламент працював, треба щоб не було зовнішніх тисків на нього. «Постановка питання, що бюджет не можна приймати, бо немає коаліції, це просто безвідповідальна позиція, — сказав В. Литвин. — Парламент на те й існує, щоб приймати основний економічний документ». На його думку, якби перейти на таємне голосування, то електронне табло висвітлювало б до 400 голосів «за». В. Литвин також додав, що боротьба прем’єра з Президентом не повинна позначатися на роботі парламенту.

У ситуації з головою НБУ, на думку глави парламенту, варто говорити про політичну колізію. Рішення Верховної Ради щодо недовіри голові Нацбанку — це політична оцінка ситуації у грошово-кредитній сфері. Призначення і звільнення голови НБУ може бути ініційоване лише Президентом, але треба дати чітку й однозначну відповідь з приводу того, чому в Україні найбільше падіння курсу національної валюти. В усьому мають розібратися спеціалісти, оскільки це дуже чутливе питання, але парламент, як орган народного представництва, не міг інакше відреагувати на події.

Демократія — це терпіння

Голова Верховної Ради вважає недоцільним розпочинати процедуру імпічменту Президента України Віктора Ющенка. «Демократія, окрім всього іншого, це терпіння, — сказав В. Литвин. — Треба набратися всім терпіння. Провести процедуру імпічменту, дотримуючись вимог Конституції, неможливо». І хоча глава парламенту не виключає, що це питання, вочевидь, ще буде педалюватися, його позиція чітка й однозначна: «Не треба сьогодні вносити додаткові збуджуючі аспекти та проблеми в наше державне життя».

Говорячи про проблеми місцевого самоврядування, В. Литвин запропонував хоча б раз скласти бюджет знизу догори. Він підкреслив, що делеговані державою функції повинні бути забезпечені фінансуванням місцевих бюджетів. Інакше нехай ці функції держава виконує сама.

***

...Володимир Литвин розповів, як йому зателефонувала мати з села після того, як до глибокої ночі дивилася на нього в одній із телепередач, і каже, плачучи: «Кидай ту кляту роботу, сину! А якщо в тебе не буде грошей, то ми коня продамо...» Новий рік Голова Верховної Ради зустрічатиме у Карпатах разом із дружиною. А бажання напередодні новорічної ночі у Володимира Литвина суто людські — щоб не плакали мати і батько, щоб було щастя у доньки та сина.