Під таким гаслом громадський рух «Українська платформа» під патронатом народного депутата України Павла Жебрівського проводив на Житомирщині акцію «Маленький українець». Вона стартувала ще у березні і днями завершилася фінальним концертом у Житомирі. Головною задумкою організаторів було спонукати дітей до вивчення власного родоводу, посилити значення родини, батьків, дідусів та бабусь у вихованні підростаючого покоління.

Загалом «Маленький українець» охопив понад 15 тисяч дітей області — вихованців дитсадків та учнів загальноосвітніх шкіл. Готувалися юні таланти до свят разом з батьками та педагогами: співали народні пісні, читали вірші, танцювали, малювали, писали твори. А ще — досліджували й виготовляли власні родовідні дерева, з яких потім робили цілі виставки. Один хлопчик із Червоноармійського району, приміром, дослідив коріння свого роду аж на три століття вглиб.

Під час здійснення проекту видано книги. Перша має назву «Абетка Маленького українця». Тут зібрано дитячі віршики, лічилки, скоромовки, оформлено її малюнками вихованців дитсадків. До другого видання увійшли найкращі учнівські твори та малюнки школярів.

На фінальний концерт прибули цілими родинами. Святий Миколай (а в цій ролі виступив Павло Жебрівський) вручив хлопчикам і дівчаткам подарунки. Народний депутат повідомив, що проект триватиме і в 2009 році. Його бажають втілювати в життя також і в Рівненській, Хмельницькій, Чернігівській, Вінницькій областях. На Житомирщині він проходитиме з лютого під гаслом «Щаслива дитина — славна Україна». А ще один проект, який здійснюватиметься за підтримки «Української платформи», має назву «Інтелектуальне кіно» — його адресовано старшому поколінню.

Житомир.

Фото Леоніда ШЕВЧУКА.