У всіх прогнозах на наступний рік слово «криза» не сходить з вуст. Проте за китайською філософією ієрогліф, який означає кризу, має ще й другий зміст — шанс. У тому, що такий шанс безумовно буде і в України, переконані й усі народні депутати, незважаючи на політичні погляди. Усе залежатиме від того, чи зможе Україна у рік Бика, за східним календарем, скористатися своїм шансом.

Ірина АКІМОВА, фракція Партії регіонів:

— Прогноз за макроекономічними показниками на наступний рік у мене реалістичний, тому він віддає песимізмом. Цифри, які надають міжнародні експерти, — падіння ВВП мінімум на чотири відсотки, рівень інфляції та зростання споживчих цін на 15—18 відсотків і, ймовірно, рівень безробіття у межах 3—4 мільйонів чоловік. З другого боку, будь-яка криза — це шанс, передусім для нових виробників, котрі зможуть знайти свою нішу, якщо вони запропонують товар, гідний за якістю, але нижчий за ціною. Це шанс для тих, хто готовий навіть у складній обстановці займатися інноваціями, робити ризикові інвестиції й активно боротися за своє місце на ринку. У цьому значенні криза — завжди як оновлення, коли повністю реструктурується виробництво, підприємства вимушено поставлені перед ринковим вибором: якщо знизиш ціну, якщо зможеш задовольнити покупця, то виживеш. А після того, як економіка виходить із кризи, ті підприємства, які в хороших умовах борсалися на поверхні, але фактично не приносили живої сили на ринок, або ідуть, або зливаються з іншими, або банкрутують і з’являються нові, більш здорові підприємства. А це означає більше робочих місць у майбутньому і більш стабільний доход для працюючих. А на загальнонаціональному рівні — більшу конкурентоспроможність.

Простим людям наступного року буде, звичайно, нелегко, багато з них зіштовхнуться з проблемою або неповної зайнятості, або й втрати роботи. Ми вже через все це проходили, в середині 90-х років, у 1998 році, бо криза — це циклічне явище. Простій людині доведеться передусім іти шляхом скорочення своїх видатків, а це означатиме, що вона зможе менше купувати товарів, як зазвичай. З другого боку, це стимул до ініціативи. Недарма під час кризи, як правило, триває пожвавлення дрібного сектору економіки. Багато людей переорієнтовуються на індивідуальне підприємництво. Це час переоцінки не лише для бізнесу. Це пошук можливостей, нових шляхів розвитку. Хоча для багатьох ця переоцінка буде дуже болючою.

Сподіваюся, що переоцінка політичних цінностей відбудеться в тім числі й на всіх рівнях влади — і у парламенті, і в уряді, і у Президента. Нинішній рік показав, наскільки драматичною для країни є нескоординованість трьох гілок влади і до яких негативних наслідків це призводить, коли фактично кожен працює у своєму режимі й немає спільної ланки, яка повинна об’єднувати. Сподіваюся, що зміняться і політичні орієнтири наших виборців. 2008 рік був роком цілковитого популізму, який завершився досить драматично в сфері економіки. 2009 рік має стати роком переоцінки цінностей, руху в бік здорового прагматизму.

Євген СУСЛОВ, фракція Блоку Юлії Тимошенко:

— Треба сподіватися, що наступний рік буде успішним для України і для всіх її громадян, у це потрібно вірити. Нині такий період, коли всі починають розуміти, що треба об’єднуватися. І переконаний, що наступного року всі зрозуміють, від великих політиків до простих громадян, що лише об’єднавшись, зможемо перебороти все, в тому числі й кризу і всі виклики, які перед нами стоятимуть.

Доведеться всім затягнути паски, й не лише бідним людям. Можна зробити бюджет надутий, але його потім не можна буде виконати. Цього не потрібно робити, треба говорити правду, що наступний рік буде важким, бюджетний рік у тому числі. Бо вже сьогодні є питання із виконанням бюджету 2008 року, виплати заробітної плати. Сподіваємося, що доведеться терпіти не весь рік, бо щоквартально можна переглядати бюджет. Але перший квартал буде дуже важким, але потім усе має стабілізуватися і виконуватимемо й нові програми.

Кожен прогнозує в рахунок своїх можливостей. Не думаю, що кожна людина жила за рахунок бюджету. З одного боку, нині фінансові проблеми, але, з другого боку, впали ціни на житло і досить істотно, у три-чотири рази. Тому якщо хтось щось планував купувати, зараз саме час, починаючи від житла до автомобілів, на які теж упали ціни. Так, зараз важко, є проблеми, ніхто не співає, що живемо, як у Бога за пазухою. Але при цьому потрібно з розумінням ставитися до ситуації.

Катерина ВАЩУК, фракція Блоку Литвина:

— Головне — зберегти все, що напрацьовано і не допустити великого спаду, захистити населення, щоб звести до мінімуму можливість втрати робочих місць, щоб вчасно йшли соціальні платежі, пенсії, зарплати. Сьогодні для бюджету це головне, бо говорити про бюджет розвитку дуже складно. Треба серйозно попрацювати і з банківською системою, сплатою за кредити, курсом валют, щоб багатьом людям не довелося віддавати те, що вони надбали в кредит. Цього допустити не можна. Це ж стосується і розвитку галузей — сільського господарства, промисловості. Головне — зберегти стабільність кредитної системи, щоб не переглядалися ставки, щоб пролонговували кредити там, де не можна їх сплатити, щоб держава допомагала відшкодовувати відсотки селянам за кредити. Для цього потрібна єдність усіх гілок влади. Найбільше, що непокоїть, — це непорозуміння між Президентом і урядом. Потрібно, щоб і президентська команда, і урядова, і Верховна Рада, яка вже запрацювала, знайшли порозуміння, визначилися б у головних напрямках і щоб це відчули люди на місцях. Щоб, наприклад, із кожним із сільськогосподарських підприємств розібралися, кому треба пролонгувати кредити, а кому ні, кому можна лише надати підтримку, а він сам погасить, як дати кредити на посівну.

Така сама ситуація і з соціальними виплатами. У нас є люди, які працюють на ринках, возять різні товари з-за кордону, але вважаються безробітними. Є і справді безробітні, але вони з певних причин не потрапляють під цю категорію. Питання допомоги багатодітним сім’ям, людям із обмеженими можливостями має тримати на контролі кожна адміністрація, кожна рада, починаючи від сільської і до Верховної.

Олександр СЛОБОДЯН, фракція «Наша Україна — Народна самооборона»:

Початок і середина 1990-х років також були кризовими, згадайте період, коли вводили купони, коли бушувала гіперінфляція. Але тоді лише Україна була в кризі, світова економіка такої кризи не зазнавала. Фінанси, як відомо, це кров економіки. Сьогодні неможливо взяти кредити в банках для того, щоб підтримати діяльність промислового підприємства. Якщо не вирішаться проблеми кредитування і гроші не підуть на спекулятивні операції, скупку валюти і вивіз її за кордон, якщо не наведуть порядок і буде корупція, якщо не буде політичної волі вищих державних керівників навести лад, криза тільки більше загостриться. І той оптимістичний варіант, який запропонували в проекті бюджету, — 0,4 відсотка приросту ВВП, — не спрацює. Інфляція буде розкручуватися, девальвація гривні буде колосальна, і в цьому плані у мене дуже песимістичні настрої. Тим паче що ті галузі, які були мотором і задавали тон у розвитку економіки через сприятливу кон’юнктуру на світовому ринку, — металургія, хімія, в останні роки будівництво, сьогодні особливо відчувають проблеми. Гадаю, із чотирьох великих металургійних комбінатів в Україні два можуть взагалі лягти і не піднятися через те, що у них і фізично, і морально зношене обладнання, використовуються мартени і технології 150-річної давності, які вже ніде у світі не застосовуються і не можуть конкурувати на світовому ринку.

Петро ЦИБЕНКО, фракція Комуністичної партії:

— Відповідь на запитання, чи доведеться людям затягувати паски, однозначна: доведеться. Але хотілося б, щоб це затягування відбувалося для всіх, а не так як сьогодні — коли для людини праці, пенсіонера та інваліда цього паска затягуємо, а для представника влади, чиновника навпаки відпускаємо. Уникнути погіршення ситуації однозначно не вдасться. Інша річ, наскільки це торкнеться всіх категорій населення нашої держави. На жаль, не можу висловити дуже оптимістичні прогнози на наступний рік, хоча я за гороскопом теж бик і хотів би, щоб цей рік був більш спокійний і прийнятний для більшості людей. Але ситуація складається так, що цей рік буде дуже непростим — фінансово, економічно, а відтак це накладе певний відбиток і на настрій людей.

Взагалі я сприймаю бика як тварину досить послідовну, сильну, в тому числі й у досягненні своєї мети. Але здається, що деякі інші тварини, які не мають відношення до цього року, таки дорогу бику трохи перейдуть.

Сьогодні підтримали банківську систему, але абсолютно не підтримали людину. Банкам дали кошти з траншу МВФ, щоб вони підтримали вкладника і прокредитували економіку. Але ні того, ні іншого не зробили, зате на гроші, які отримали від держави, накупили валюти, якою сьогодні спекулюють. Це хрестоматійний приклад того, як влада працює на себе, а не на людей.