Чому стосунки між людьми не завжди складаються так, як хотілося б? У когось любов або тільки дружба, хтось із кимсь ворогує, а деякі одне одного просто ненавидять! Чому з цією людиною по роботі нічого не клеїться, а з тією — комфортно і справа йде на лад? Або чому в розмові з одним ледь можеш збагнути, що він хоче сказати, а іншого розумієш із півслова, якщо не з напівдумки? Що породжує такі взаємини? Виявляється, чисто фізична категорія — ритм.

Кожен із нас у момент свого народження отримує певний комплекс ритмів, що утворюють певну енергетику людини. Але які ритми впливають на неї?

Відомий знавець Місяця заслужений тренер України Олександр Шимко (на знімку) вважає, що все пояснюється дуже просто.

Його 24-річні дослідження переконливо підтверджують залежність комфортності стосунків людей від розташування й динамічних характеристик космічних тіл на момент їх народження. Й насамперед — Місяця. Зверніть увагу, що мається на увазі не та дата, котра значиться в метриці, а саме місяцевий день народження, тобто порядковий номер доби після молодика. Визначає його О. Шимко за спеціальним місяцевим календарем, в якому 354,36 доби.

Чому ми, земляни, так залежимо від цього супутника нашої планети? Невже ми нічого не в змозі змінити?

— На жаль, ні, — каже дослідник. — Ми дуже залежні від руху Місяця по небосхилу. Приміром, зміни в погоді відбуваються саме тоді, коли Місяць переходить з однієї чверті в іншу. Він спричиняє припливи й відпливи не лише в морях та океанах, а й в організмі людини, що майже на 80 відсотків складається з води. Пов’язана з Місяцем і тривалість вагітності жінки. Це 284,2 сонячні доби, тобто 10 місяцевих місяців. Але в офіційній медицині чомусь прийнято вважати 270 діб, або 9 календарних місяців.

Нещодавно, 13 грудня нинішнього року, Місяць підійшов на найближчу відстань до Землі за останніх 15 років. Зауважмо, що ближче він до Землі, то більше збурювань на нашій планеті. Наприклад, коли 13—14 жовтня 1962 року (у дні повного місяця) нічне світило наблизилося до Землі на 30 тисяч кілометрів ближче, ніж звичайно, розгорілася Карибська криза, що ледь не призвела до Третьої світової війни.

До речі, нинішня всесвітня фінансова криза, стрибки курсу долара та євро теж спровоковані «царем ночі». На переконання Олександра Шимка, тільки-но Місяць випустить нас зі своїх «обіймів» — усе нормалізується.

Подорож у минуле

Що ж змусило заслуженого тренера України зі спортивної ходьби так зацікавитися нашою космічною сусідкою? Точка відліку — 1983 рік, коли його кращий учень здобув блискучі перемоги на спартакіаді народів СРСР, чемпіонаті СРСР, Кубку світу та інших змаганнях, а наступного року, в ті само терміни проведення змагань, — цілковиті провали! Вони й спонукали тренера шукати причини. І він їх згодом знайшов, порівнявши місяцеві дні народження своїх учнів з місяцевими днями змагань.

— Так склалося, що 1983 року всі ці ритми збіглись, і був феєрверк успіхів. От якби ще й в олімпійському 1984 році терміни змагань були на 10—12 діб раніше — мали б такий само успіх, — переконаний співрозмовник. — Але тоді я про це навіть не підозрював. Адже такому не навчали в інститутах і ще не скоро навчатимуть. А треба було б! А тоді, отримавши гіркий урок, почав уже вкотре все переосмислювати, шукати причину. І таки знайшов!!!

На його переконання, будь-якого спортсмена потрібно прораховувати, потрібно «торгуватися» за терміни, наприклад, проведення боїв, з огляду на спади та підйоми індивідуальних місяцевих ритмів. Шимко обробив десятки тисяч результатів відомих атлетів різної спеціалізації, порівняв їх із місяцевими днями народження й розробив програму, що дає змогу ощадливо й ефективно тренуватися, зважаючи на те, де перебуває атлет: «в ямі» чи «на піку» своєї енергетики.

До нього вже давно звертаються тренери-ігровики, щоб він допоміг підібрати максимально сумісну команду, щоб усі гравці були на одній хвилі із тренером і тонко вловлювали його задуми на гру. Тобто практично — це створення непереможного моноліту. Еталоном Шимко вважає команду «Динамо» (Київ) 1975 року, котра «бомбила» всіх підряд... Так склалося, що підібралася команда з найвищою сумісністю гравців, із взаєморозумінням на рівні флюїдів. Кожен із них на полі був «продовженням» творчих рішень Лобановського. «Якби сьогодні Лобановський був живий, він неодмінно використовував би мій метод і в підборі гравців, і в плануванні тренувань», — стверджує Шимко, що мав, до речі, досвід роботи з Валерієм Васильовичем.

Підбір партнерів за місяцевими ритмами в десятки, а можливо, і в більше разів, заощаджує і час, і гроші, і нервову енергію всіх учасників процесу. Але головне — ефективність під час досягнення мети. Коли свого часу Шимко доповідав про результати власних досліджень на тренерських конференціях, його всерйоз не сприймали, а за його спиною крутили пальцем біля скроні... Але згодом, коли його прогнози збувалися, переконувалися: але ж він усе-таки правий!

Чоловік і дружина... Це назавжди?

У коханні, як і в спорті, теж шукаємо сумісність. Щоб уникнути розлучення,

О. Шимко радить, перш ніж одружуватися, дізнатися свої місяцеві «дані» і правильно підбирати свою половинку. Після комп’ютерного аналізу параметрів космічних тіл на момент народження понад 100 тисяч особистостей, відомих в історії людства, їхніх стосунків із рідними, близькими та іншими людьми, він виявив певну закономірність. І розробив методику розрахунку рівня комфортності взаємин. Отже, найдовше і душа в душу судилося прожити подружжям, які народилися в протилежні місяцеві дні народження, або хоча б у протилежних місяцевих чвертях (І—ІІІ або ІІ—ІV). Так сталося між відомим кінорежисером Олександром Довженком і його дружиною Солнцевою, між Михайлом і Раїсою Горбачовими.

Очікують конфлікти в сімейному житті тих, чиї дні народження з однієї місяцевої чверті. Чоловік і жінка, котрі з’явилися на світ в один місяцевий день, — протилежності, а через якийсь час спілкування — повне відторгнення і неприйняття. До речі, ще в часи Київської Русі знали, що в несумісних батьків народжуються хворобливі діти.

Сумісність людей взагалі, а не тільки сімейних пар, О. Шимко визначає за декількома параметрами: загальний погляд на життєві цінності (заради чого живу?), бачення проблеми (що головне), стратегія, тактика і засоби досягнення мети. Безперечно, враховуються біологічні ритми: довжина і частота хвилі, на якій людина розмовляє або приймає інформацію, тобто здатність уловити думку того або того співрозмовника і сприйняти його манеру розмови, тон, голос, інтонації.

Що ближче рівень сумісності до 100 відсотків, то краще. Тоді партнерам затишно, вони відчувають душевний спокій, коли половинка поруч, і навпаки. Дуже добре, якщо всі складові комфортності перебувають приблизно на одному рівні, тобто чим менше перепадів, тим плавніша поїздка дорогою життя. Наприклад, у відомого режисера Сергія Бондарчука та Ірини Скобцевої сумісність з поглядів на життя була 90 відсотків, з бачення проблеми — 86, зі стратегії досягнення мети — 60. Загальна сумісність — 77 відсотків.

А в парах, де є злети і падіння, які відображаються в графіку, — це не життя, а мука. Для щастя, успішної роботи дуже важливо знайти партнерів із співзвучними ритмами. Слава Богу, через відсутність таких розрахунків і графіків багатьох із нас виручає внутрішній голос або інтуїція.

Комфортність умовно поділена на п’ять рівнів: 0—20 відсотків — дуже погано, 21—40 — погано, 41—60 — середньо, 61—80 — добре, 81—100 — відмінно. Виходячи із середнього рівня показників комфортності — 39,1 відсотка, — не могло скластися сімейне життя у Миколи Баскова зі Світланою Шпігель — дочкою його продюсера. У майбутньому не кращі стосунки очікують президента Франції Ніколя Саркозі та його нову дружину.

З огляду сумісності «за Шимком», із самого початку жодних перспектив не було в пари Білик—Коляденко. Чи не тому в співачки народилася пісня «Любовь — яд», а от коли Ірина зійшлася з партнером по «Танцях» Д. Дікусаром — вже інший мотив: «Мы будем вместе, я знаю. Таких, как я, не бывает. Таких, как ты, не теряют...».

Напевно, втручання тут Місяця відчуває й сама Ірина, адже недарма ця її пісня починається зі слів: «Запускает ночь в небо лунный диск...», — вважає співрозмовник.

Люди однієї статі із протилежних місяцевих чвертей приречені на «війну»! Справжній друг або подруга — тільки з однієї з вами чверті...

Але повернімося до спортивної стихії. У видатного тренера Віталія Петрова — поганий рівень сумісності з його зоряним стрибуном С. Бубкою — лише 38,4 відсотка, а з новою його надією — Оленою Ісінбаєвою — на порядок вище, і вона за рахунок більш комфортних стосунків, схоже, ще «перестрибне» за своїми результатами Бубку. До позитивних прикладів можна зарахувати дуети «тренер—спортсмен»: метальники молота А. Бондарчук—Ю. Сєдих, легкоатлети Борис Яковлєв—Анатолій Соломін. Обидва тандеми — понад 70 відсотків!

У політиці —як і в сімейному житті

А тепер спробуємо глянути на політиків. І не з екрана телевізора, а крізь призму впливу на них місяцевих ритмів. Адже вони такі само люди, як і ми, зі своїми симпатіями та антипатіями. Майбутнє України залежить від того, як незабаром і в якому напрямі вони домовляться між собою.

Олександр Шимко міг би їм допомогти, тільки навряд чи вони захочуть. Тим часом, за його розрахунками, не було й не буде майбутнього у «зв’язках»: Янукович—Ахметов, Богатирьова; Тимошенко—Терьохін, Томенко, Луценко. Сумісність Тимошенко з Литвином за сімома параметрами — 31,4 відсотка — це вже конфліктна ситуація. У стосунках Ющенко—Яценюк — всього-на-всього 24,1 відсотка сумісності, тобто всі запевняння про лояльність один до одного — слова. Настане час — й усі побачать.

За стіл, як відомо, поряд намагаються сісти «зручні» одне одному люди. Хіба не так?.. Тоді хто сидить навпроти, з другого боку стола? У політиків — це опозиція. Знаєте, в людей, що сидять навпроти через стіл, стаються конфлікти... ніг. Пам’ятаєте відомий цьогорічний випадок? Що далі — то менш приємна людина сідає, доходить до того, що навпроти опиняється найнеприємніший тип.

Демонструємо на прикладі: беремо Яценюка. Полярні до нього, на думку О. Шимка, — Тягнибок, Катеринчук, Супрун, Литвин, Тігіпко, Порошенко, Білозір, Вітренко. Загалом Яценюк до жодної із наявних політкоманд за місяцевими даними не підходить. А з відомих уже політиків йому підійшли б ті, що на малюнку поруч, в одному секторі: Мовчан, Васюник, Пустовойтенко, Плачков, Рибачук, Азаров та інші.

Олександр Шимко адаптував до своїх досліджень східну філософію про циркуляцію енергій — систему Кі (інші назви Ці, Чі) — й розглядає місяцевий місяць як послідовну зміну енергій шести стихій. Наприклад, з 3-го по 8-й місяцевий день — енергія вітру, з 8-го по 13-й — енергія тепла, з 13-го по 18-й — жару, з 18-го по 23-й — енергія вологості, з 23-го по 28-й — сухості і з 28-го по 3-й — енергія холоду. Вони взаємодіють між собою, здійснюючи нескінченну круговерть змін: у природі, соціумі та особистісних стосунках.

Необхідне пояснення

Кожна людина в момент народження одержує якусь матрицю у вигляді енергії місяцевої доби й одну з енергій шести Кі, що визначають його енергетичну конституцію.

Люди вітру активні, дуже допитливі, трішки поверхневі. Вони невибагливі, люблять подорожувати. У них постійно народжуються нові ідеї, які вони готові відстоювати до останнього. Їм властиві часті спалахи роздратування. Основна емоція — гнів (Горький, Брежнєв, Щербицький, Амосов,А. Данилко, Т. Повалій).

Люди тепла рухливі та активні. Керуються своїми бажаннями, будь-якими шляхами прагнуть їх здійснити. Амбіційні, практичні, вперті, люблять дорогі, високоякісні речі. Основна емоція — радість (Нерон, Наполеон, Сталін, Джон Кеннеді, Горбачов, Єльцин, Кучма, Буш-1 і Буш-2, П. Лазаренко, Р. Ахметов).

Люди жару енергійні, впевнені в собі, щедрі, дипломатичні, комунікабельні. Ставлять перед собою мету й активно її досягають: амбіцій і впертості в них ще більше, ніж у людей тепла. Люблять сяяти в суспільстві. Основна емоція — відчуття щастя (Іван Грозний, Чапаєв, Рокоссовський, Фідель Кастро, М. Нейолова).

Люди вологості недовірливі та емоційні, міркують логічно, загалом розумова діяльність — їхній коник. Для них характерні стани дискомфорту, тривоги, безпричинного занепокоєння. Часті переживання, що вони комусь винні... Основна емоція — тривога (Ленін, Гітлер, Черчілль, Ш. де Голль, В. Лобановський, президенти Росії Путін і Медведєв, спортсменки Турищева, Родніна, І. Дерюгіна).

Люди сухості перебувають у вічному пошуку: себе, життєвих ідеалів, правильного шляху. Дуже рішучі, навіть уперті, схильні зациклюватися на одній проблемі. Серед них удосталь людей, що мають «нюх» на гроші. Основна емоція — сум (Каменєв, Зінов’єв, Троцький, С. Кіров, Г. Жуков, Ані Лорак,Б. Бенюк, В. Горбулін, Л. Жаботинський,П. Загребельний, Є. Звягільський, брати Клички, Л. Кравчук, Л. Лук’яненко).

Люди холоду обережно приймають рішення, спираючись на досвід і логіку, все піддають аналізу, реалістичні. Воліють тримати свою думку при собі, але якщо вже висловлюються, то занадто прямолінійно. Дуже обережні, «сапери-довгожителі»: все роблять повільно, але «до фінішу приходять перші». Їм властивий талант точних, вивірених, скрупульозних, ювелірних рухів. Основна емоція — страх (Т. Шевченко, Ейнштейн, Ванга, Лігачов, Л. Буряк, Є. Березняк (майор Вихор),Є. Марчук, П. Чайковський).

***

Яка ж команда може бути найбільш дружною, найпродуктивнішою?

— А та, — переконаний дослідник, — де всі «за столом» розміщені якнайближче одне до одного — «в одній зв’язці!». «Ті, хто сидить навпроти», через центр «стола» — непримиренна опозиція!

Іншими словами, О. Шимко вважає оптимальним об’єднання людей з будь-яких трьох сусідніх секторів (див. мал.), за якого провідним має бути середній сектор. Від такого підходу й розв’язання проблеми Україна тільки виграла б! Але чи погодяться ті, з інших «секторів»? Ось у чому питання!