До низки екзотичних делікатесів, якими славиться Камбоджа (таких, як відбивні зі зміїного м’яса чи смажені у фритюрі хрусткі таргани), віднедавна додалося й відповідне питво: дуже міцне вино, настояне на знаменитих камбоджійських сірих жабах.

Хлопчаки юрбами бродять полями, збираючи їх, і цілими мішками зносять до винокурень Пномпеня, але там відбирають тільки найм’ясистіших і найугодованіших, решту викидають.

Процес приготування «жабівки» досить простий: жабу розбирають, маринують у величезних чанах, а потім тримають у розчині тростинного цукру і спецій, поки напій не набере міцності. Відбувається це досить швидко — напевне, в самому тілі сірої жаби є особлива речовина, що додає градусів цьому зіллю.

«Жабівку», як і російську горілку, котру десь років п’ятсот тому застосовували тільки в лікувальних цілях, теж вважали ліками. Знахарі лікували нею чимало хвороб, у тому числі й венеричні. Але потім, як і горілка, «жабівка» перестала бути ліками, її почали більше вживати здорові й навіть дуже здорові люди, бо вбивчу силу напою не кожен може витримати.

Утім, камбоджійська горілка має величезну популярність, і не тільки через свою дешевину, а ще й тому, що в Індокитаї її вважають незвичайно смачною. «Жабівку» багато хто тут навіть називає бестселером.