28—29 грудня Голова Верховної Ради України Володимир Литвин перебував з робочим візитом у Російській Федерації. Під час зустрічей з вищим керівництвом Росії обговорювалося широке коло питань, зокрема, економічної співпраці та стан відносин у газовій сфері.

Прозорість і взаємовигідність

Значну увагу під час зустрічі з Президентом Російської Федерації Дмитром Медведєвим було приділено україно-російським відносинам у газовій сфері. На переконання співрозмовників, вони мають бути прозорими, взаємовигідними та прагматичними. Водночас Володимир Литвин висловив сподівання, що урядам України та Росії вдасться вирішити всі проблемні питання, які є в цьому сегменті фінансово-економічних двосторонніх відносин. Сторони також відзначили важливість активізації двостороннього діалогу на міжпарламентському рівні, що, у свою чергу, позитивно впливатиме на ефективність міждержавного діалогу в усіх сферах.

В. Литвин подякував Д. Медведєву за високий рівень зустрічей, які відбулися під час робочого візиту делегації українського парламенту до Російської Федерації. На його думку, це свідчить про особливу увагу, яку російська сторона приділяє подальшому розвитку двосторонніх відносин.

Надати додатковий імпульс двосторонній співпраці

Занепокоєння з приводу боргу нашої країни перед «Газпромом» за поставлений газ висловив і Прем’єр-міністр Росії Володимир Путін. Він виклав бачення уряду шляхів розв’язання цієї проблеми. А Володимир Литвин висловив сподівання, що виконавчій владі України і Росії вдасться вирішити проблемні питання у газовій сфері, щоб «українські громадяни зустрічали Новий рік з оптимізмом».

Крім того, на думку В. Литвина, український парламент має всебічно проаналізувати стан україно-російських відносин у газовій сфері. І пообіцяв, що він, як Голова Верховної Ради України, всіляко сприятиме активізації двосторонніх парламентських взаємин, підкресливши, що це надасть додаткового імпульсу двосторонній співпраці в усіх сферах.

Провести інвентаризацію проблемних питань

Привітавши Володимира Литвина з обранням на посаду Голови Верховної Ради України, Голова Державної Думи Федеральних Зборів Російської Федерації Борис Гризлов (на знімку) зазначив, що це «додає оптимізму» перспективам налагодження діалогу між нашими державами.

За словами Б. Гризлова, україно-російські відносини, у тім числі на міжпарламентському рівні, «перебувають не у кращому стані». «Сьогодні ми могли б говорити про те, як ці відносини поновити і почати нарощувати», — сказав він. На думку Голови Державної Думи, проблемними питаннями двосторонніх відносин є перспективи вступу України до НАТО, підтримка з боку України Грузії у російсько-грузинському конфлікті, питання Голодомору та перебування Чорноморського флоту в Україні, низка економічних питань.

У свою чергу, Голова Верховної Ради України запропонував перевести розв’язання всіх проблемних питань у практичну площину, «руйнуючи фантоми реальною роботою». В. Литвин зазначив, що україно-російські відносини є одним з основних питань, які непокоять українське суспільство. При цьому він висловив думку, що нормалізація відносин «заспокоїть людей» і в Україні, і в Росії. Глава українського парламенту заявив, що першим кроком на шляху зрушення двосторонніх відносин з «критичної точки замерзання» має стати поновлення роботи міжпарламентської комісії із співробітництва Верховної Ради України та Федеральних Зборів Російської Федерації. В. Литвин нагадав, що засідання комісії не відбувалися протягом останніх двох років, і запропонував провести її восьме засідання вже в середині січня 2009 року. Російська сторона підтримала цю ініціативу, запропонувавши провести засідання у Москві.

Міжпарламентська комісія, вважає В. Литвин, насамперед має провести інвентаризацію проблемних питань україно-російських відносин і накреслити послідовність їх вирішення. Торкаючись питань євроатлантичної інтеграції України, В. Литвин зазначив, що питання вступу до НАТО не є пріоритетним і актуальним для українських громадян. Україна має підтримувати свій нейтральний статус, вважає він. «Моя позиція полягає в тому, що безпека країни передусім визначається відносинами із сусідами. Якщо вони будуть налагодженими і конструктивними, це створить ключовий пояс безпеки країни, — наголосив Голова Верховної Ради. — У цей період, коли всі країни потерпають від кризи, мали б проявитися щира дружба і підтримка між нашими країнами».

Крім того, В. Литвин підкреслив, що, незважаючи на погіршення двосторонніх відносин на політичному рівні, співпраця в економічній сфері розвивається успішно і динамічно. У свою чергу, Б. Гризлов зазначив, що минулий рік був «рекордним» за рівнем товарообігу між нашими країнами.

Під час зустрічі також відбувся обмін досвідом боротьби із фінансово-економічною кризою на законодавчому рівні, обговорювалися питання прикордонної співпраці та широке коло гуманітарних питань.

Обмінюватися досвідом

За нинішніх складних фінансово-економічних умов парламентам України і Росії необхідно постійно обмінюватися досвідом боротьби з кризою на законодавчому рівні, «шукати точки дотику, аби не діяти методом помилок». На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Литвин під час зустрічі з Головою Ради Федерації Федеральних Зборів Російської Федерації Сергієм Мироновим (на знімку).

Голова Ради Федерації висловив жаль, що двосторонні відносини України і Росії не відповідають потенціалу обох країн. «Ми, парламентарії, можемо це здійснити, підняти на відповідний рівень відносини між слов’янськими народами», — підкреслив С. Миронов. У цьому контексті він висловив сподівання, що візит Голови Верховної Ради України сприятиме активізації двосторонньої співпраці, зокрема, на міжпарламентському рівні. Торкаючись економічної складової україно-російських відносин, С. Миронов наголосив на потребі подальшого зростання товарообігу та висловив сподівання на врегулювання питання газопостачання в Україну. Водночас С. Миронов висловив упевненість у розв’язанні проблем «за наявності політичної волі та справжнього прагнення народів обох країн до порозуміння». «Пошук компромісу сприятиме досягненню того, чого очікують від нас наші громадяни», — наголосив він.

Голова Верховної Ради України В. Литвин зазначив, що існує «воля і почуття відповідальності» щодо вирішення проблемних питань. «Потрібно не закривати очі на проблеми у взаємовідносинах, не прикриватися економічним прагматизмом», — сказав він.

Під час обговорення питань гуманітарної співпраці Голова Ради Федерації запропонував спільно відзначати видатні історичні дати, зокрема, 200-річчя з дня народження М. Гоголя та 300-річчя Полтавської битви. Водночас В. Литвин висловив думку про доцільність розробки спільних заходів з відзначення 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні, у тім числі на міжпарламентському рівні.

***

В інтерв’ю журналістам після завершення зустрічі В. Литвин зазначив, що головна мета його візиту полягає у тому, щоб «перервати паузу в україно-російських відносинах парламентськими методами та методами дипломатії». На його думку, «нашим відносинам заважає завал нерозібраних проблем, взаємна недовіра, відсутність діалогу, що не відповідає духу стратегічного партнерства між Україною і Росією». «Характер відносин повинен мати особливий статус із врахуванням нашого минулого, викликів сучасності і нашого майбутнього», — наголосив Голова Верховної Ради України.

Торкаючись перебування в Україні Чорноморського флоту Російської Федерації, В. Литвин заявив, що він не є прибічником спрощеного підходу до цього питання. Голова Верховної Ради України запропонував розглядати перебування Чорноморського флоту в Україні як елемент безпеки, зокрема й нашої держави, на підставі тих гарантій, які були їй надані в обмін на відмову від ядерної зброї.

У цьому контексті він нагадав про Будапештський меморандум, який підписали країни, які володіють ядерною зброєю. На думку В. Литвина, цей документ повинен мати «обов’язковий характер» і має бути ратифікований парламентами.

За повідомленням прес-служби Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.