Чого ви очікуєте від зустрічі з друзями в Новорічну ніч? Келих шампанського, стопка горілки, чарка коньяку спричинюють приємний стан бадьорості і самовдоволення. Настрій поліпшується, а неприємності сприймаються спокійніше і простіше...

На жаль, за ейфорією прихована не стимуляція, а пригнічення усіх відділів мозку. У результаті поведінка стає імпульсивною, а критичне ставлення до дійсності тимчасово порушується. Гнітючий, наркотичний ефект спиртного особливо наочний при середній і важкій формах алкогольного сп’яніння, коли, як правило, настає сон.

Якщо ви, як і ми, не вважаєте наркотичний сон метою Новорічної ночі, є сенс обмежити кількість випитого 0,8-1 г чистого спирту на кілограм маси тіла. Бажаючі легко можуть самі розрахувати відповідну кількість улюбленого напою. Для них ми і пропонуємо цілу низку корисних і незамінних порад.

Як пити, не п’яніючи...

Щоб не відмовлятися від чергового тосту, зверніть увагу на закуски. Якщо вживати алкоголь натщесерце, максимум його концентрації в крові настає за, а якщо шлунок наповнений — через 2—3 години.

Усмоктуванню спирту (етанолу) зі шлунка найкраще запобігають картопля, потім м’ясо і, нарешті, жир. Не зловживайте солодощами, овочами і фруктами, особливо екзотичними.

Найкращий спосіб швидко сп’яніти — пити міцні спиртні напої одночасно із шипучими винами, пивом або газованою водою. Найкращий спосіб не сп’яніти швидко — відмовитися від усіх різновидів газованих напоїв.

Найважливіше правило — не частити. Давайте своєму організму хоча б 30 хвилин відпочинку між черговими серіями тостів, інакше ефект попереднього узливання накладеться на наступні, і сумарний результат може виявитися непрогнозованим.

Короткочасний ефект протвережування дають міцні чай і кава. Ще ефективніший холод, однак користатися ним не радимо: під час сп’яніння ваш організм завжди більше віддає тепла, ніж виробляє, тому легко змерзнути.

...і без похмілля

Постарайтеся підійти до Новорічної ночі здоровим, виспаним і ситим. Вашому організму допоможуть вітаміни групи В и ударна, не менша за грам, доза вітаміну С. Їх можна приймати навіть за кілька днів до великої пиятики. Незадовго до застілля можна випити таблетку бетаїну цитру: він допоможе печінці боротися з надмірностями.

Золоте правило розумного учасника будь-якого бенкету: «не змішуй». Причому ні в склянці, ані всередині. Запивання горілки пивом — це для самогубців.

Обираючи напій святкового вечора, орієнтуйтеся не тільки на власні уподобання. Для вашого нормального самопочуття важливіше інше — прозорість. Що прозоріше, то менше в обраному вами алкогольному напої різних супутніх речовин, які саме й спричинюють похмільний синдром. Ефірні олії і барвники нерідко додають напоям приємного смаку і кольору, але розплачуватися за це доведеться особливо важким похміллям.

Радимо навіть за найдужчого бажання випити утриматися від сирого етилового спирту (спирт-сирець) і самогону — неочищених продуктів зброджування цукристих речовин. Як домішки вони містять велику кількість вищих спиртів (амілового, ізоамілового та ін.), пахуча суміш яких відома під назвою сивушного масла.