Фактично жнива в Луганській області стартували 1 липня. Нинішнього року місцеві аграрії мають зібрати понад 370 тисяч га ранніх зернових і зернобобових, у тому числі майже 264 тисячі га озимої пшениці. Вона вдалася на славу. Попри 35-градусні морози, які, на щастя, трималися відносно недовго, рослини «вийшли» з зими в гарному стані. Віддячила озимина й за вчасно проведені заходи з догляду за нею. Середня врожайність станом на 6 липня становила 32,5 центнера з гектара. Для зони небезпечного землеробства це непоганий результат. Найбільшу врожайність поки що показує Марківський район — 42,8 центнера з гектара.

Традиційно жнива стартували з південних регіонів області, але потім процес припинився через бої. Зокрема, у Свердловському районі стріляють уже два тижні. Така ж ситуація й у Станично-Луганському районі. Господарі не можуть потрапити на свої поля й почати збирати врожай. При департаменті агропромислового виробництва облдержадміністрації створено штаб зі збору зернових культур, який відстежує ситуацію на територіях, де нині тривають бойові дії. У разі підпалення або інших надзвичайних подій штаб миттєво реагує й допомагає в ліквідації причини напруження.

— Домовляємося зі сторонами: якщо на полях є військова техніка, то просимо її тимчасово забрати, — розповідає заступник керівника департаменту АПК Олег Медведєв. — Крім того, на рівні департаменту й штабу всіляко намагаємося сприяти аграріям з переміщенням збиральної техніки. Однак тримати ситуацію під контролем у нинішніх умовах дуже важко. Складно навіть підрахувати збитки. У Слов’яносербському районі, зокрема, у селищі Металіст, де постійно тривають бої, у період затишшя ми намагалися зафіксувати збитки. Результати сумні: 160 га пшениці згоріло у товариства «Агролуг», у ТОВ «Луганський інститут селекції і технологій» знищено й спалено майже 60 га озимини й у підприємства «Насіння Луганщини» під гусениці військової техніки потрапило 60 га посівів. Господарство «Омега 2007» теж постраждало, але завданої шкоди ще не підрахували. Питання про хоча б часткову компенсацію поки що не ставиться, сьогодні важливо, щоб надалі не було підпалів і знищення полів. Ми зі свого боку намагаємося налагодити роботу з координації дій силовиків щодо організації спеціальних коридорів, щоб селяни могли зайти на свої поля і певний період там працювати без загрози для життя.

До речі, факти обстрілу машин, які везуть з полів зерно нового врожаю, уже є.

У зв’язку з воєнними діями в області, деякі постачальники паливно-мастильних матеріалів не ризикують доправляти сюди нафтопродукти.

— Постачальники з великою пересторогою їдуть до нас, а іноді відмовляються це робити. І їх можна зрозуміти. Будь-якої миті куля або снаряд можуть потрапити в бензовоз з 25 тоннами пального, і він перетвориться на величезний смолоскип, — розповідає Олег Медведєв.

Брак пального відчувають у всіх господарствах, окрім Старобільського і Сватовського районів. У середньому забезпеченість паливно-мастильними матеріалами в області становить 54%. В області є 1380 комбайнів, більшість з яких — сучасна високопродуктивна техніка. За її допомогою аграрії планують зібрати врожай за 12 днів.