Коломийський академічний облдрамтеатр імені Івана Озаркевича святкує 160-річчя з часу заснування. У рамках ювілею з 20 по 24 грудня в Коломиї проходив І Всеукраїнський театральний фестиваль сценічних першопрочитань.

Сам театр ознаменував ювілейний рік творчими досягненнями. 2008 року йому присвоєно ім’я засновника, отця Івана Озаркевича, а також звання академічного. Цього року він єдиний з України представляв українське сценічне мистецтво на Всесвітньому фестивалі в Единбурзі (Шотландія). А нещодавно завершив великий гастрольний тур (Київ, Донецьк, Луганськ, Кіровоград, Ніжин, Луцьк та Рівне). Ювілейні урочистості завершилися круглим столом на тему «Традиції і перспективи розвитку історичних театрів малих міст у контексті сучасного українського театрального руху і світових театральних тенденцій».

Коломийський театр має цікаву історію. Він відкрився 8 червня 1848 р. виставою «Дівка на виданню, або На милування нема силування» (за п’єсою Котляревського «Наталка Полтавка»). П’єса була адаптована до життя українців Покуття. 19 жовтня 1848 р. коломияни зіграли «Дівку на виданню...» для делегатів Конгресу української інтелігенції у Львові. Ця подія започаткувала український театральний рух у Галичині. В 1920-1939 рр. Коломийський театр стає помітним явищем у громадсько-культурному житті краю, провідником національної ідеї, вважається одним із кращих на Західній Україні. Театр не припиняв роботи і під час Другої світової війни. 1962 р. радянська влада закрила театр. Він перестав бути державним і до 1989 року існував як народний. 2008 р. Верховна Рада України занесла річницю Коломийського театру до постанови про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв.

Івано-Франківська область.