Ранкове засідання 26 грудня

Учора вранці трибуна Верховної Ради виявилася заблокованою депутатами від фракції Партії регіонів. Однак уже хвилин через десять народні обранці розійшлися по своїх місцях. Голова парламенту Володимир Литвин повідомив, що частина депутатів блокуванням висловлювали своє незадоволення тим, що під час голосування за бюджет у четвер брало участь дві картки депутатів, відсутніх у залі. Однак керівниками фракцій було досягнуто компромісу — створити групу із народних депутатів, яку очолив Олександр Єфремов, котра вивчить цю ситуацію.

Володимир Литвин також повідомив, що чільники всіх політичних фракцій, представлених у парламенті, зійшлися на тому, аби перерахувати одноденний заробіток на допомогу постраждалим у Євпаторії. Голова Верховної Ради звернувся до депутатів, аби вони долучилися до цієї благодійності.

Після цього в сесійній залі приступили до розгляду проекту закону про державний бюджет на 2009 рік. Народним депутатам пропонувалося ухвалити у першому читанні документ із врахованими пропозиціями Комітету з питань бюджету. За інформацією заступника міністра фінансів Анатолія Верковського, уряд плідно попрацював із парламентським комітетом і, врахувавши всі поправки, просить ухвалили основний фінансовий документ в цілому.

БЮТ, Блок Литвина і частина «НУ—НС» пропонували ухвалити бюджет, бо входити в новий рік без нього неприпустимо. Діаметрально протилежну позицію мали Партія регіонів, КПУ та інша частина «НУ—НС». Зокрема, В’ячеслав Кириленко наголосив, що жодної пропозиції «Нашої України» враховано не було. Передусім він звернув увагу громадськості на те, що в наступному році на український кінематограф видатки зменшено в 10 разів. Не задовольняє його соратників і сума, передбачена на Міноборони. Регіонали акцентували, що в головному кошторисі не заплановано гроші на інсулін та профілактику туберкульозу, називаючи це геноцидом.

На знімку: стоять Олександр Єфремов, Іван Кириленко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.