У галереї «Карась» презентовано новий мистецький проект Олега Скрипки «Андріївський узвіз — Монмартр — Побратими». Учасники — відомі фольклорні колективи «Гуляйгород», «Буття» та «Чоботи з бугая». 17 січня перша частина проекту — «Вечорниці на Монмартрі» відкриє для Західної Європи в паризькій залі Елізе Монмартр світ української музики, поезії та народних звичаїв.

Проведення вечорниць припало на Андрія. Тому презентація стала справжнім фольклорним святом. Публіка не лише насолодилася етнічним співом, інструментальними награваннями та народними танцями (плюс частування варениками), а й брала участь у театралізованому дійстві «Калита».

Калиту, калач (український символ сонця) на Андрія, за звичаєм, підвішували до стелі. В ролі так званого пана Рогачинського її треба було (не сміючись!) відкусити, високо, немов на коні, підстрибуючи вгору. Замість «коня» був рогач для печі, звідки й пішло прізвище пана Рогачинського.

Тим, хто не утримався від сміху (а цьому сприяв головний частувальник калитою — пан Калитинський), розписували обличчя сажею. За традицією, так розважаються лише парубки, але цього вечора учасником міг стати кожен.

Охочих виявилося чимало! А наприкінці вечорниць в ролі діджея виступив сам Олег Скрипка. Хоча вечірка була закритою, гостей прийшло більше, ніж вміщала галерея. Тому не обійшлося без штовханини. Отже, коло шанувальників нашої традиційної культури стає все більшим. Сподіватимемось, що й у Парижі на вечорницях Олега Скрипки буде тісно!