У Львівській галереї мистецтв експонується виставка, присвячена дерев’яним церквам Західної України.

Малярські роботи, фотознімки й мініатюрні копії храмів, майстерно виконані працівником Музею етнографії Михайлом Яськевичем, — то справжній сигнал SOS. Директор Галереї мистецтв Борис Возницький оприлюднив тривожні цифри: упродовж минулих 17 років у Західній Україні згоріло 158(!) дерев’яних храмів. Зазвичай шедеври українського зодчества стають «зайвими» в селах. Громади збирають кошти, залучають спонсорів і зводять цегляні церкви. Не завжди будують і розмальовують їх справжні художники. Частіше — «богомази», чий труд дешевший. А залишені напризволяще дерев’яні храми горять. Десь свічку забули погасити, десь електропроводка погана, та й кримінал не дрімає. Крадуть для продажу іконостаси і... спалюють сліди. Нещодавно крадій пробирався у храм через вікно. З-під ніг вислизнуло опертя, і він... повісився. Це єдине «покарання», якщо можна так назвати нещасний випадок. Інші злочинці ніяк не покарані.

Багатьох храмів, копії котрих створив Михайло Яськевич, уже нема. Втрачаємо і мистецькі шедеври, і неповторну ауру намоленості. А поруч із новими церквами — «парад» плебаній. У бойківських селах їх називають... резиденціями. Отак! Як же безглуздо виглядають пластикові вікна у дерев’яних хатах, бляшані дахи на церквах замість традиційної гонти!

Хто винен і що робити? Є світовий досвід: у сакральних спорудах створюють храми пам’яті. Цю ідею підтримали ректор університету банківської справи НБУ Тамара Смовженко та студенти. Вони ініціювали благодійний «Аукціон надій».

На прикладі церкви XVІІ ст. у селі Кути, що на Львівщині, ми хочемо показати, як треба берегти українські святині, вдихнути в них нове життя, — каже Тамара Смовженко. — На першочергові роботи з порятунку церкви необхідно 300 тисяч гривень. Цього достатньо для перекриття даху, встановлення протипожежної системи та сигналізації.

Ініціатори благодійного аукціону, що відбудеться перед Різдвом, звернулися до бізнесменів, політиків, держслужбовців, усіх українських громадян. Щоб зібрати якомога більшу суму, на аукціоні продаватимуть роботи відомих українських митців. Після ремонту до церкви можна буде повернути надзвичайно цінний іконостас. Зараз він у фондах Олеського замку. У Храмі пам’яті зберігатиметься інформація про славних краян, тут ітимуть обрядові богослужіння. Згодом церква у Кутах стане окрасою туристського маршруту «Золота підкова».

На знімку: у Львівській галереї мистецтв експонують копії дерев’яних храмів Західної України.

Фото автора.