У Верховній Раді створено коаліцію, парламент нарешті почав нормально працювати. Які перспективи нової парламентської більшості та які на сьогодні результати роботи знову «живого» парламенту? Про це — розмова з народним депутатом України Романом ЗАБЗАЛЮКОМ.

Хто кого переміг?

— Романе Омеляновичу, чи є у вас впевненість, що створена коаліція — це серйозно і надовго?

— Наша фракція не може відповідати за весь парламент. Але наша фракція і лідер нашої політичної сили Юлія Тимошенко зробили все для того, щоб коаліція була створена і результативно працювала. На сьогодні ми бачимо, що більшість депутатського корпусу все-таки налаштована на ухвалення тих першочергових законів, які дадуть можливість подолати в країні економічну кризу.

— Однак позиція частини фракції «НУ—НС», м’яко кажучи, не сприяє зміцненню коаліції...

— Незважаючи на це, парламент уже два тижні приймає закони переконливою більшістю. А щодо позиції окремих депутатів від «НУ—НС», то я просив би звернути увагу на те, що ми живемо в парламентсько-президентській республіці, де парламент — це найвищий орган державної влади. І всі спроби нівелювати, зірвати його роботу є не що інше, як спроба введення латентної диктатури з боку секретаріату Президента. Це дуже небезпечно, бо ми знаємо: в найважчі моменти розвитку тієї чи іншої держави, в періоди економічної кризи виникає теза «сильної руки». І це може завести країну в таку ситуацію, з якої ми будемо вибиратися десятки років.

— Що означали б сьогодні дострокові парламентські вибори?

— Щонайменше, 190 днів країна жила б без парламенту, інакше кажучи, ми мали б справу з прямим президентським правлінням, мета якого — розчистити дорогу Віктору Ющенку до наступного президентського терміну. Саме Блок Юлії Тимошенко не дозволив втягнути країну в цю авантюру, в те політичне протистояння, що вигідне лише одній людині, а не народу.

— Чи можна вважати, що Юлія Володимирівна на сьогодні перемогла обох Вікторів?

— Сьогодні Юлії Тимошенко протистоїть могутній пласт олігархів, які намагаються взяти владу і використати її на благо своїх капіталів. Не стояло питання боротися з Вікторами, а завдання полягає в тому, щоб влада працювала на народ. І в цьому напрямі Юлії Володимирівні вдалося досягти певних результатів. Чому? Тому що створення нової демократичної коаліції — це все-таки успіх, адже без працюючого парламенту неможливо було б впоратися з кризою, яку, так чи інакше, вже відчула більшість населення.

— Тоді поставимо запитання по-іншому: як технічно їй це вдалося? Кажуть, вона скористалася відсутністю своїх опонентів — Ющенко поїхав до Литви, Янукович — у Москву. Саме в цей момент обирають Голову Верховної Ради та оголошують про створення коаліції...

— Технічно все було дуже прозоро і зрозуміло, це відбувалося на очах мільйонів громадян України. Коли фракція «НУ—НС» по-зрадницьки вийшла із коаліції, Юлія Тимошенко закликала всі політичні сили консолідуватися заради подолання кризи в країні. Саме Блок Юлії Тимошенко став основою нової коаліції. Тому, я вважаю, сьогодні не зовсім правильно було б говорити про перемоги когось над кимось, а варто казати про перемогу здорового глузду, а здоровий глузд сьогодні — консолідовано протистояти кризі.

— Чого можна чекати в такій ситуації від фракції Партії регіонів? Чи є загроза того, що вона «грюкне дверима», вийде всім складом з парламенту, в результаті чого дострокові вибори стануть неминучими?

— Такий варіант не виключається. Але тоді постане закономірне запитання: хто хоче стабільності в ці тяжкі часи, а хто хоче дестабілізації? Вже сьогодні добре видно іпостасі двох Вікторів: один Віктор робить усе можливе для розвалу коаліції через представників «Нашої України», а другий Віктор бажає лише влади. На словах вони закликають до консолідації, а насправді один хоче продовжити президентство, другий — отримати прем’єрство, щоб перебувати на фінансових потоках. Тож якщо країна опиниться в хаосі політичного протистояння, то це означатиме, що інтереси двох Вікторів збіглися. Єдина політична сила, яка реально стримує такі згубні для країни процеси, — це Блок Юлії Тимошенко.

Хто що отримав?

— Чи може уряд, для уникнення такого сценарію, якось задовольнити інтереси Партії регіонів — передусім, звісно, економічні?

— Розумні економічні пропозиції наших опонентів ми ніколи не відкидали. Та біда в тому, що таких розумних пропозицій саме і не надходить. Це ж абсурдно, коли нам кажуть: давайте бюджетні гроші спрямуємо власникам металургії, яка лежить у кишені в пана Ахметова, тобто, фактично, поліпшимо його фінансове становище. Так, ми згодні спрямувати певні кошти для збереження робочих місць на металургійних підприємствах та модернізації виробництва, але тоді держава має отримати певний контроль над цими підприємствами.

— А їхні власники — проти?

— Так, для них це чомусь неприйнятно.

— Парламент почав працювати. Що зроблено за цей період — у плані антикризових заходів?

— Ухвалено зміни до бюджету 2008 року і цілу низку антикризових законів.

— Розкажіть коротко, які саме прийнято зміни до бюджету: кому й що це дасть?

— По-перше, Пенсійний фонд отримав додатково 5,1 млрд. гривень — це означає, що пенсіонери отримають індексовані пенсії. З них близько 1,4 мільярда будуть спрямовані на виплати підвищених пенсій шахтарям — на початку осені ми прийняли закон про престижність шахтарської праці, і ось тепер цей закон має фінансове забезпечення. Три мільярди гривень буде спрямовано на стабілізаційний фонд, один мільярд — до фонду гарантування вкладів населення, тобто на виконання закону про компенсації вкладів фізичним особам у розмірі до ста тисяч гривень у разі банкрутства банку.

— Звідки взялися ці додаткові кошти?

— Від перевиконання доходної частини бюджету. Завдяки титанічним зусиллям уряду і, насамперед, ліквідації тіньових схем, цього року бюджет виконано.

— Які ж антикризові закони Верховна Рада ухвалила за ці декілька днів роботи?

— Було прийнято в першому читанні закони, що стосуються агропромислового комплексу, житлового будівництва, інших галузей економіки. Наприклад, пролонговано кредити сільгоспвиробникам до кінця 2009 року — держава забезпечує можливість в умовах кризи нормально провести посівну й зібрати врожай. Друге: держава бере на себе 70% видатків по збереженню зерна на елеваторах. Це дуже важливо, тому що обвал світових цін торкнувся й сільгосппродукції, в тому числі зернових культур з урожаю, зібраного в Україні, — тепер наш сільгоспвиробник без особливих втрат зможе навесні вигідніше розпорядитися своєю зерновою продукцією. Також ухвалено низку додаткових заходів щодо захисту вітчизняного сільгоспвиробника шляхом істотного підняття тарифів на ввезення імпортної сільгосппродукції, що стане ще одним стимулом для вітчизняного виробника м’ясної та молочної продукції.

— Що зробив парламент для інших галузей?

— У сфері житлового будівництва держава забезпечує закінчення незавершеного будівництва, яке було заморожено через кризу: цьогоріч — це об’єкти, на яких було виконано 70% робіт, а наступного року — на об’єктах з 50% готовності. Це дає можливість людям, які вже вклали свої кошти в будівництво житла, вчасно одержати квартири, в тому числі — черговикам. Уряд запроваджує 10-відсоткову межу рентабельності для будівельних підприємств, що у свою чергу знизить ціноутворення на первинному ринку житла. В металургійній галузі вітчизняні споживачі металопродукції отримали можливість купувати її за зниженими цінами — за рахунок пільгового оподаткування виробленої продукції, спрямованої на внутрішній ринок, тобто йдеться про стимулювання підприємств для роботи на внутрішній ринок. Це теж дуже важливо в той час, коли світові ціни на метал впали нижче від рентабельності наших підприємств.

Нарешті, як обіцяла Юлія Тимошенко у своєму недавньому зверненні до народу, парламент ухвалив закон, який забороняє банкам в односторонньому порядку підвищувати процентні ставки по кредитах та знижувати відсотки по депозитах. Цього закону чекали сотні тисяч наших громадян, які або взяли кредити, або тримають свої заощадження на депозитних рахунках. На черзі — заборона на вилучення банками житла, що перебуває в заставі по кредиту, узгодження банком з клієнтом питання щодо переведення валютного кредиту у гривневий за курсом до падіння національної грошової одиниці.

Хто на чому наварив?

— Якщо зайшла мова про банки, скажіть, будь ласка, кому було вигідно різко обвалити гривню? Хто на цьому наварив?

— На мій погляд, це колосальна афера, яка призвела до збіднення населення. Саме для того, щоб дістати відповіді на запитання, які ви ставите (а в депутатів їх не менше), ми прийняли рішення заслухати у Верховній Раді звіт глави Національного банку Володимира Стельмаха. Поки що він не горить бажанням звітувати перед парламентом. Крім того, Блок Юлії Тимошенко ініціював створення парламентської слідчої комісії з вивчення причин обвалу гривні. Неозброєним оком видно, що до цього часу йде звичайна гра на співвідношенні курсу гривні до долара. За нашими підрахунками, на цій грі дехто міг заробити величезні гроші — близько 15 мільярдів гривень. Усе це —наслідки, м’яко сказати, непродуманої політики Національного банку. І тим паче викликає обурення, коли перша особа держави звинувачує «маленьких українців» в обвалі гривні. Це взагалі цинізм.

— Як ви вважаєте, Нацбанк допустив таке сам? Чи за сприяння ще когось із сильних цього світу?

— Почнемо з того, що Володимир Стельмах — це креатура Віктора Ющенка. Ні для кого не секрет, що за рекомендаціями секретаріату Президента здійснювалася так звана підтримка банківської системи. Ми бачимо протекціоністське ставлення до окремих банківських структур, та й очевидним є повний провал фінансової і банківської політики, за яку повністю несе відповідальність Нацбанк. Тому й вимагаємо не лише негайної відставки керівництва Нацбанку, а й негайної стабілізації курсу гривні.

— Опозиція заявила про непідтримку бюджету на 2009 рік. Що це означає?

— Вочевидь критерії їх роботи «чим гірше, тим краще» в дії. Адже саме опозиція і, власне кажучи, і сам Президент наполягали на необхідності розгляду закону про бюджет. Незважаючи на всі труднощі та перепони, уряд вніс не тільки проект бюджету та низку антикризових законодавчих проектів, а й програму уряду. У відповідь — істерика наших опонентів та намагання зірвати ці вкрай важливі для населення і країни процеси. Однак голосування у Верховній Раді триває, комітети розглядають відповідні законопроекти і є всі підстави вважати, що бюджет буде прийнято.

— Тобто не виключено, що у 2009 році країна буде з бюджетом?

— Якщо роботу Верховної Ради та уряду не блокуватиме оточення Президента в тандемі з олігархами, які приватизували частину фракції ПР, — ці питання, і в цілому проблема подолання наслідків світової фінансової кризи, будуть ефективно вирішені.

— Дякую за інтерв’ю.

Розмовляв Анатолій СКІЧКО.