Відхилити проект постанови «Про заходи щодо державної підтримки спеціалізованого спинального санаторію імені академіка М.Н. Бурденка у м. Саки Автономної Республіки Крим» рекомендує парламенту Комітет з питань охорони здоров’я.

Проект постанови (реєстр. №3154) пропонує доручити Кабінету Міністрів у двомісячний термін розробити заходи стосовно передачі спеціалізованого спинального санаторію до державної власності. А також протягом 2009 року здійснити комплексний капітальний ремонт санаторію, реконструкцію наявних та будівництво нових приміщень, у тому числі закритого басейну з морською водою, та забезпечити його необхідним сучасним медичним обладнанням, спеціалізованим транспортом для перевезення хворих і транспортування лікувальних грязей.

Підтримуючи в цілому законодавчу ініціативу, спрямовану на необхідність державної підтримки спинального санаторію, парламентарії висловилися за всебічний та системний розгляд цього питання, оскільки сьогодні законодавчо не врегульованим залишається питання профспілкового майна, до якого належить і санаторій імені академіка М. Бурденка. Члени комітету звернули увагу, що відповідно до постанови Верховної Ради від 4 лютого 1994 року «Про майно загальносоюзних громадських організацій колишнього Союзу РСР» це майно є загальнодержавною власністю. Водночас воно перебуває у володінні Федерації професійних спілок, зокрема ЗАТ «Укрпрофоздоровниця».

Народні депутати зазначили також, що Законом «Про мораторій на відчуження майна, яке перебуває у володінні Федерації професійних спілок України» (№700-V від 22.02.2007 р.), до 1 січня 2008 року запроваджено мораторій на відчуження нерухомого майна санаторно-курортного, туристичного та фізкультурно-спортивного призначення, які перебувають у володінні ФПСУ. Водночас Кабінету Міністрів доручено здійснити заходи, спрямовані на визначення суб’єктів права власності зазначеного майна. І хоча термін дії мораторію закінчився, Кабінет Міністрів і досі не виконав вимоги цього закону.

На думку членів комітету, для визначення суб’єктів права власності майна, що перебуває у володінні ФПСУ, необхідно здійснити комплекс заходів, спрямованих на збереження та розвиток санаторно-курортної галузі України, насамперед продовжити дію мораторію, передбаченого чинним законом, та забезпечити виконання встановлених ним вимог.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.