Сьогодні в Україні день жалоби. В ніч на четвер у Євпаторії вибухом було зруйновано перший та другий під’їзди п’ятиповерхівки (35 квартир) по вулиці Некрасова, 67. Там було офіційно прописано 62 людини. На момент верстки номера врятувати вдалося 21 людину, щонайменше 19 (серед них — двоє дітей) загинуло, ще близько 20 вважалися зниклими безвісти.

Усю ніч та вчорашній день на місці події працювало понад 300 рятувальників і 50 одиниць техніки, повідомив міністр з надзвичайних ситуацій Володимир Шандра. Сподіваючись знайти живих людей, спочатку розбирали завали руками та лопатами, залучили собак, згодом — задіяли спецтехніку.

Слідом за керівником МНС до Криму вчора терміново вилетіли Президент України Віктор Ющенко та Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко. Народні депутати України хвилиною мовчання вшанували пам’ять загиблих. Висловив співчуття і президент Росії Дмитро Медведєв, повідомила прес-служба російського президента.

Володимир Шандра повідомив, що версія про вибух газу не підтвердилася. На відміну від минулорічної трагедії в Дніпропетровську, в Євпаторії, за попередніми даними, причиною надзвичайної події став вибух балонів з киснем і ацетиленом, які стояли в підвалі будівлі, де розташований ЖЕК. Як стало відомо, мешканці не раз зверталися у ЖЕК з проханням прибрати ці балони.

— Я йшов повз цей будинок, почув вибух — і будівля осипалася, — розказує один із очевидців події.

Прокуратура АР Крим уже порушила кримінальну справу за фактом. Як повідомили УНІАН у прес-службі Генпрокуратури України, справу порушено за ст. 196 (умисне або необережне знищення майна) Кримінального кодексу України. Водночас у Генпрокуратурі не виключають, що після встановлення причин та обставин трагедії справа може бути перекваліфікована на іншу статтю.

Управління праці та соціальної політики Євпаторійської міськради відкрило телефонну «гарячу лінію» для надання інформації, пов’язаної з трагедією. Її номер: (06569)-3-15-33 і 5-75-99. Крім того, євпаторійців закликають здавати кров, яка терміново потрібна для постраждалих. Конче необхідні й волонтери для надання допомоги (у тому числі психологічної).

Як запевнила Юлія Тимошенко, держава ще до нового року компенсує потерпілим євпаторійцям «кожен квадратний метр втраченого житла та інші збитки». Прем’єр повідомила, що мешканці, чиї квартири повністю зруйновано, отримають попередній аванс у розмірі 20 тис. грн., а ті, в кого квартири напівзруйновані, — 10 тис. грн. Крім того, кожній сім’ї, котра втратила рідних, уряд виділить допомогу в розмірі 100 тисяч гривень на кожного загиблого.

Виконавчий комітет міськради Євпаторії повідомив реквізити для надання матеріальної допомоги постраждалим. Розрахунковий рахунок 35420005001170 МФО 824026 ОКПО 23192775 в ГУ ДКУ міста Сімферополя.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).

Фото із сайта forum.evpanet.com