У грудні бюджет Чернігова вже несе значні втрати від недоотримання податку з доходів фізичних осіб.

Причина тому — економічна криза, яка починає зачіпати малі та великі підприємства обласного центру. Падають обсяги виробництва, скорочується робочий час на бюджетоутворюючих суб’єктах господарської діяльності. Як наслідок — більшає вивільнених працівників з ініціативи підприємств, за згодою сторін. З цих причин у місцевий бюджет у грудні вже не надійшло 230 тисяч гривень податку з доходів фізичних осіб зі сфери будівництва, 1083,3 тисячі гривні — з виробничих галузей, 31,2 тисячі гривень — від інших підприємств.

Найбільше вивільнено працівників у вересні-листопаді у ТОВ «Укркард», ВАТ «ЧеЗаРа», ВАТ «Хімволокно», ЗАТ «Камвольно-суконна компанія «Чексіл».

Стали відомі дані й про широке застосування на підприємствах міста надання відпусток без утримання. Так, у ТОВ «Український кардан» надано їх 794, у ВАТ «Домобудівник» — 530, у ТОВ «МЖК» — 45, в ЗАТ «Чернігівський автомобільний завод» — 558, у БМУ «Житлобуд-1» — 110. Загалом, як показує аналіз ринку праці на 50 головних підприємствах обласного центру, нині у них в неоплачуваних відпустках перебуває 7 відсотків працюючих, ще 18 відсотків трудяться у режимі неповного робочого тижня чи дня.

Через кредиторську заборгованість підприємств у Чернігові за листопад не виплачено значну суму заробітку, нині загальний борг перед людьми становить 6,8 мільйона гривень. Особливо складна ситуація на ВАТ «ЧеЗаРа», де працівники недоодержали майже 5 мільйонів зароблених коштів.

Зазначимо, що Чернігів вплинув у цьому плані й на обласні показники: загальна заборгованість перед найманими працівниками підприємств, установ і організацій Придесення зросла на 1,4 мільйона гривень, або на 9,4 відсотка, і на 1 грудня становила 16,1 мільйона гривень, у тому числі по економічно активних підприємствах — 8,3 мільйона гривень.

У Чернігівському міському центрі зайнятості прогнозують, що, починаючи з грудня, щомісячно звертатимуться за сприянням у працевлаштуванні півтори-дві тисячі жителів міста. Крім цього, додому почали масово повертатися з Києва, Москви скорочені там продавці, менеджери, вантажники, будівельники. Кількість зареєстрованих безробітних уже перевалила за 3000 чоловік.

— До зведеного бюджету за січень-листопад у цілому мобілізовано 788,8 мільйона гривень, що на 86,1 мільйона гривень більше за надходження відповідного періоду минулого року, — повідомив заступник начальника державної податкової інспекції у Чернігові Віктор Тканко. — Це на 12 відсотків більше рівня 2007 року.

.