Жоден день, жодна ніч на Луганщині сьогодні не обходиться без вибухів. Зокрема, у ніч на 8 липня бойовики «ЛНР» обстріляли з мінометів пункти пропуску «Довжанський», «Дякове» і ще два місця дислокації тактичних груп, місце розташування яких не розголошується. Вісім прикордонників дістали поранення.

За характерною частотою пострілів мешканці населених пунктів уже навчилися розрізняти гармати, з яких стріляють. У Луганську, наприклад, останнім часом найчастіше дає про себе знати установка «Град». Її залпи лунають у різних кінцях обласного центру. Головною метою бойовиків є Луганський міжнародний аеропорт, який контролюють українські десантники. Його бомблять уже троє діб. Після того як 6 липня авіація української армії обстріляла позиції збройних формувань, розташовані в районі аеропорту, обстріл припинився. Але 7 і 8 липня снаряди «Града» знову були спрямовані у бік аеропорту. В пошуку вигідних позицій для обстрілу бойовики «ЛНР» нехтують будь-яку мораль. Як розповідають свідки, одну зі своїх вогневих точок, спрямованих у бік аеропорту, вони влаштували на даху перинатального центру, а вагітних жінок спустили в підвал.

Після того як прихильників «ДНР» було вибито зі Слов’янська, частина з них передислокувалася на Луганщину. Місцеві жителі повідомляють, що одні бойовики «Стрєлкова» зупинилися в селищі Розівка Попаснянского району, інші окупували селище Північне на Краснодонщині та ще понад десять вантажівок з бойовиками приїхали в Лисичанськ. Місцеві жителі відзначають їх хороше озброєння та якісне екіпірування. Відразу видно, що це не місцеві ополченці. Прибулі бойовики лають чоловіків Донбасу за їх боягузтво і «невміння воювати», і нарікають на те, що їм «доводиться виконувати чужу роботу».

Озброєні прихильники «ЛНР» продовжують зміцнювати свої позиції. Активний рух бойовиків помічено на території патронного заводу, захопленого ними ще на початку червня.

За словами очевидців, щовечора на територію підприємства заїжджають танки і залишають її через кілька годин. Швидше за все, в одному із цехів заводу зберігаються боєприпаси, і танки прибувають сюди «підзаправитися». Так само робітники зазначають, що склад бойовиків «ЛНР», які охороняють завод, часто змінюється. Вони припускають, що або терористи зазнають серйозних втрат, або йдеться про масове дезертирство.

Те, що терористи добре озброєні й дуже мобільні, підтверджує перший заступник глави Державної прикордонної служби України Павло Шишолін. Крім того, він звертає увагу на те, що вони змінили тактику дій.

Українським силам сьогодні протистоять високомобільні підготовлені підрозділи, оснащені найсучаснішою зброєю. У розпорядженні терористів є гранатомети, великокаліберні кулемети, реактивні піхотні вогнемети «Шмель» і міномети. За словами П. Шишоліна, перед нападом на загони прикордонної служби бойовики проводять розвідку за допомогою безпілотників, роблять прив’язку до місцевості й визначають конкретні місця нападів. Тільки за один день сапери Збройних Сил України знищили чотири міни й один фугас на лінії держкордону біля Бірюкового Луганської області. За останній тиждень на підрозділи Держприкордонслужби та пункти пропуску було вчинено понад десять нападів терористів, з яких три — на пункти пропуску «Довжанський» і «Новоазовський». Обстановка на кордоні з Росією, за словами Шишоліна, вкрай складна, але за більшостю аспектів контрольована.

Моральний рівень бойовиків наразі неможливо зрівняти з тим, який був у них ще кілька тижнів тому. Це підтверджує і той факт, що лідер «ЛНР» Валерій Болотов перебуває в дуже поганому моральному стані й останнім часом «запив гірку».

Про це заявив радник глави МВС України Антон Геращенко, припускаючи, що Болотов «розуміє, що його чекає або погибель під час АТО, або потрапляння в полон». А тим часом новий, так званий прем’єр-міністр «ЛНР» Марат Баширов провів у Луганську перше засідання «ради міністрів» самопроголошеної «Луганської народної республіки». Він повідомив, що Болотов займатиметься силовими питаннями, а його завдання — побудова держави.

Зазначимо, що російський політтехнолог свого часу був нагороджений грамотою президента Російської Федерації Володимира Путіна.

Луганськ.