Російська компанія змушена порушувати українські закони

Минулого тижня акціонери провідного оператора мобільного зв’язку України «Київстар GSM», норвезька компанія Telenor і українське ТОВ «Сторм», що належить Altіmo, провели збори акціонерів оператора, перші за кілька років. Здавалося б, позитивна подія. Однак акціонери зібралися всупереч рішенню Господарського суду Київської області, який заборонив «Сторму» брати участь у подібних зборах. Виходить, що російські власники «Сторму» умисно йдуть на порушення вимог української судової системи, чим створюють загрозу безпеці свого бізнесу в Україні.

Altіmo можна зрозуміти. Суд у Нью-Йорку, за позовом Telenor, змусив «Сторм» взяти участь у зборах акціонерів «Київстару», погрожуючи в противному разі штрафами в 100 тис. дол. на день. А от виконання вимог суду вже сьогодні дозволило російському інвестору домогтися скасування штрафів ні багато ні мало на суму в 1,3 мільйона дол. Неслухняність суду могла негативно позначитися на міжнародних проектах Altіmo.

В Україні негативно оцінили подібну тактику російської компанії. Партнер юридичної компанії SJ Berwіn Девід Голдберг зазначив, що рішення Господарського суду Київської області ніхто не скасовував, і воно діє сповна. А це означає, що всі рішення зборів акціонерів «Київстару» можуть бути визнані недійсними, бо їх прийнято за участі не уповноваженого на це учасника («Сторму». — Прим. авт.).

Дмитро Видрін, політолог і народний депутат 5-го скликання підкреслює, що поведінка акціонерів «Київстару» є дуже показовою у світлі нових правил гри міжнародного бізнесу на українській території. «Чомусь деякі компанії вважають, що в них є право судити нашу судову систему і діяти за принципом «закон, як дишло...». «Це неприпустимо! — обурений пан Видрін. — Правила встановлює наша держава і всі інвестори, які працюють на нашій території, повинні грати за ними. Україна має відстоювати своє право на елементарну повагу до її законів з боку всіх учасників економічної діяльності».

Адвокат Руслан Холод заявляє, що «ще жодній компанії не вдавалося уникнути відповідальності перед українським правосуддям, мотивуючи свої дії нормами навіть не міжнародного права, а нормами окремих суддів та іноземних судів».

Керуючий партнер юридичної компанії «Ілляшов і партнери» Михайло Ілляшов, який виступає на боці Altіmo, виправдовує дії «Сторму» тим, що компанію примусили це зробити. «Виконання рішень українських судів і відсутність на зборах спричинило б накладення на «Сторм» фінансових санкцій, що призвело б до його знищення. Нью-Йоркський суд створив таку ситуацію, за якої рішення українських судів не можуть бути виконані в Україні. Ми сподіваємося, що тепер з боку американського правосуддя до нас претензій не буде. Що стосується можливих претензій української влади, то ми маємо надію, що вони зважать на становище, в якому ми опинилися, і не переслідуватимуть наш менеджмент».

Проте опитані нами експерти переконані, що таке зухвале ігнорування українських законів російською чи будь-якою іншою закордонною компанією не буде залишено без уваги правосуддя, інакше це загрожує поголовним невиконанням судових розпоряджень українських судів.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.