До кінця року ситуація на валютному ринку стабілізується. Таке переконання висловив Президент Віктор Ющенко під час підсумкової річної прес-конференції «Майбутнє твориться сьогодні».

З кожним днем ми будемо бачити гривню стабільнішою, — сказав він, зокрема. — І це добра новина на завершення фінансового року.

Те, що сталося із національною валютою, на переконання глави держави, є наслідком незбалансованої торговельної політики, яку проводить уряд. А проект основного кошторису країни, який нині запропонував Кабмін, економічній кризі не зарадить. Президент назвав його популістським.

Серед основних вад документа, поінформував Віктор Ющенко, те, що він побудований на неправдивих макроекономічних розрахунках, а тривідсотковий дефіцит бюджету заплановано профінансувати із стабілізаційного фонду. Окрім того, наголосив Президент, при формуванні кошторису не враховано думку місцевих органів влади, а саме на їх плечах в основному лежить відповідальність за добробут громадян. До того ж сам по собі бюджет не здатен зарадити ситуації, що склалася, крім нього парламенту ще необхідно ухвалити низку антикризових законів. Глава держави порахував, що їх близько чотирьох десятків, натомість депутати розглянули лише 18.

Однак, хоч би який недосконалий був бюджет, повідомив глава держави, його неминуче слід ухвалювати. Обговорювати і змінювати його часу і доцільності немає — «фактично, країну поставили перед фактом», сказав Віктор Ющенко, але зайти у новий рік взагалі без цього документа неможливо «ні політично, ні теоретично». Водночас він припустив, що наступного року бюджет буде змінено завдяки спільним зусиллям представників місцевого самоврядування, парламентаріїв та урядовців.

Відповідаючи на запитання журналістів, глава держави відкинув можливість проведення позачергових президентських виборів, назвавши цю тему провокацією.

— З версією позачергових виборів буде так само, як з версією змін до Конституції, яку принесли влітку цього року, і яка виписана не в українських кабінетах, — сказав глава держави. — Доки я Президент у цій країні, Президент буде обиратися прямим загальним голосуванням.

Урядову політику Віктор Ющенко, загалом, назвав такою, що націлена створити хаос в державі. Це треба, аби люди зійшлися на думці, що країні потрібна сильна рука і анафема демократії, упевнений він. Водночас Віктор Ющенко не заперечував би, якби в парламенті утворилася коаліція чотирьох — БЮТ, «Наша Україна», Блок Литвина та Партія регіонів. Подолати хаос, який панує в країні, на думку Президента, допоможуть саме депутати, які не побояться взяти на себе відповідальність за ухвалення потрібних країні рішень.