16 грудня Верховна Рада проголосувала у першому читанні законопроект №3281, який пропонує збільшити в цілому акциз на тютюнові вироби аж в 2,5 разу. Проект прийняли практично не аналізуючи його наслідків. І дарма, оскільки так створюється небезпечний прецедент. По-перше, акциз на сигарети підвищується втретє за останній рік. Куріння, звичайно, вада, з якою слід боротися, але в рамках прийнятих самою державою правил. Одне з яких якраз і говорить про стабільність правил гри у ринковій економіці. Сьогодні придавлять «тютюнників», а завтра на їхньому місці може опинитися якась інша галузь, «тому що криза в країні».

По-друге, закон жодним чином не був погоджений з компаніями-виробниками, які є великими інвесторами, платниками податків і роботодавцями. Наприклад, у Прилуках тютюнова фабрика годує все місто. І якщо з виробниками не рахуватися хоча б мінімально, то завтра вони можуть у відповідь, приміром, скоротити робочі місця, знов-таки — «тому що криза». Не випадково, народний депутат від фракції Блоку Литвина Сергій Терещук під час прийняття законопроекту зазначив: «Сьогодні найскладніше — це збереження робочих місць. Я теж проти куріння, але якщо ми піднімемо ціни на цигарки, ми не вирішимо цю проблему. Якщо на Черкащині закриється тютюнова фабрика, скільки Черкащина втратить робочих місць?» Вже зараз можна сказати, що навряд чи поменшає курців, а от удар по легально працюючому бізнесу, який сплачує податки, буде завдано серйозний.

По-третє, проект написаний юридично безграмотно. Він суперечить і Бюджетному кодексу, і Декрету уряду «Про акцизний збір» від 26.12.1992 р. До того ж автори не зважили, що різке підвищення акцизу призведе до зростання контрабанди сигарет в Україну із сусідніх держав (див. графік). Тим більше, що витрати в Україні й Росії на виробництво сигарет приблизно однакові, а закупівельні ціни в Росії (не кажучи про Молдову) вже нижчі за українські.

Не випадково депутати-економісти навіть різних політичних поглядів зійшлися на тому, що законопроект №3281 не можна приймати в діючій редакції. Як заявив народний депутат Микола Азаров (фракція Партія регіонів), «під час економічної рецесії піднімати податки й акцизи — це найгірша з можливих політик. Це політика за принципом «підштовхни падаючого». Заходи, запропоновані в законопроекті №3281, будуть лише сприяти тінізації економіки, згортанню економічної активності». Його підтримав і постійний опонент, голова Комітету Верховної Ради з питань податкової й митної політики Сергій Терьохін (фракція БЮТ): «Запропоновані в законопроекті механізми навряд чи зменшать кількість курців. Курили «Мальборо» — перейдуть на «Приму». Курили «Приму» — перейдуть на «Прилуки». Крім того, у нас є неконтрольований кордон на сході й з Придністров’ям. Якщо цей законопроект буде таки прийнятий, те ціновий дисбаланс на тютюнові вироби в нас із Росією становитиме 3,2 разу, а з Молдовою — всі шість разів. Цей законопроект лише призведе до збільшення інвестицій у контрабанду цигарок від наших сусідів».