Сьогодні фінансово-економічна криза охопила більшість країн світу. Найуразливішими є країни із слаборозвиненим внутрішнім ринком та політичною нестабільністю. Наша молода держава належить саме до таких країн, і наслідки фінансово-економічної та соціально-політичної нестабільності загрожують самим основам нашої державності.

В умовах жорсткої кризи одні політичні сили намагаються стабілізувати ситуацію, інші продовжують розхитувати спільного човна, діючи за принципом «чим гірше, тим краще». Прикладом реалізації другого підходу видаються дії Партії регіонів. Утворена олігархічними кланами, що зросли на «прихватизації» 1990-х років, скупивши за безцінь та монополізувавши експортоорієнтовані галузі, спекулюючи на болючих проблемах, які обумовлені колоніальним минулим і роз’єднують українське суспільство, ця партія продовжує нагнітання соціальної напруги. Особливо цинічною виглядає ситуація, коли її члени — власники великих підприємств і банків вдаються до масових звільнень працівників, а лідер регіоналів, засліплений президентськими амбіціями, погрожує уряду масовими всеукраїнськими акціями протесту. Олігархи-експортери штучно завищують курс долара (тоді як у всьому світі він падає), а їхній колега по партії, голова Федерації профспілок України Василь Хара організовує акції протесту в регіонах України, при цьому порушуючи Конституцію України, не склавши мандат народного депутата України.

Кризу ще більш поглиблює продовження конфлікту між Президентом і Прем’єр-міністром України, що веде до руйнації всіх гілок влади і системи влади в цілому.

Ми закликаємо Президента і Прем’єр-міністра України до пошуку взаємопорозуміння. Необхідно покласти край політичним протистоянням, демагогії, популізму, взаємним обвинуваченням в ЗМІ і партійним піар-акціям на вулицях.

Лише консолідація владних еліт для відповіді викликам, перед якими сьогодні постала країна, може запобігти катастрофічному фіналу.

Перші кроки вже зроблені: з обранням Голови Верховної Ради та утворенням коаліції «Національного розвитку, стабільності та порядку» в складі фракцій БЮТ, «НУ—НС» та Блоку Литвина парламент запрацював на подолання кризи.

Наступний крок — невідкладне вироблення системної антикризової програми на основі конструктивних пропозицій політичних сил та відповідне зміцнення виконавчих структур для її реалізації. Конкретні заходи повинні бути спрямовані на:

— відновлення економічної активності шляхом підвищення внутрішнього попиту на продукцію вітчизняних підприємств;

— стримування інфляції;

— стимулювання виробництва вітчизняних підприємств;

— реформування грошово-кредитної, емісійної і валютно-курсової політики держави;

— здійснення постійного контролю за діяльністю Національного банку України, процесом рефінансування комерційних банків та використанням кредитів МВФ;

— забезпечення зайнятості та соціального захисту громадян.

Україна вже демонструвала світові свою здатність до демократичного поступу і подолання політичних криз.

Фракція «Наша Україна — Народна самооборона» впевнена, що консолідованими зусиллями ми впораємося з економічними негараздами і повернемося на шлях стабільного економічного розвитку, шлях до стабільної процвітаючої Європи.