Вечірнє засідання 23 грудня

У Верховній Раді відбулося представлення проекту закону про державний бюджет України на 2009 рік, поданого Кабінетом Міністрів, і парламент прийняв його до розгляду. Разом із проектом державного кошторису уряд вніс до парламенту й антикризову програму діяльності. Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, презентуючи законопроект, визначила п’ять завдань для стабілізації економічної ситуації на короткострокову перспективу. Зокрема, це створення умов для подолання кризи і посткризового розвитку, зняття інфраструктурних обмежень розвитку, підвищення технологічного рівня промисловості, створення сучасного агропромислового комплексу і продовження інтеграції у світовий простір.

Серед запропонованих урядом жорстких заходів — обмежити пільги депутатам та чиновникам, скоротити на 25% усі адміністративні видатки, спростити податкову систему для виробників, скасувати 14 видів податків, натомість підприємства сплачуватимуть єдиний соціальний внесок. Кабмін обіцяє втілити у життя програми рекапіталізації банківської системи і капіталізації державних банків, здешевлення кредитів в АПК. Уряд також пропонує запровадити податок на багатство, який сплачуватимуть власники квартир площею понад 150 квадратних метрів і будинків площею понад 300 квадратних метрів.

Однак під час обговорення від фракцій багато депутатів критикували урядовий проект бюджету. Павло Жебрівський («НУ—НС») зауважив, що законопроект розроблено за принципом «віз попереду коня»: у ньому вже закладено фінансовий ресурс від тих 17 законів, які парламент ще має прийняти. Олександр Єфремов (Партія регіонів) стверджував, що сама ідеологія урядового законопроекту цинічна — нехай бідні заплатять за багатих. За словами депутата, основні макроекономічні показники бюджету — нереальні, а антикризова програма — це просто набір гасел. Окрім того, зазначив О. Єфремов, фракція Партії регіонів рішуче не підтримала урядовий проект бюджету на 2009 рік, тому що уряд пропонує замороження мінімальної заробітної плати у бюджетній сфері на рівні жовтня 2008 року, зниження розміру прожиткового мінімуму і пов’язаних із ним соціальних стандартів, зокрема, мінімальної пенсії, скорочення пільг. Петро Цибенко (КПУ), також критикуючи законопроект, особливо його соціальну складову, зауважив, що бюджет у наступному році має бути особливим, відповідати на виклики світової економічної кризи, однак він жодним чином в цьому плані не відрізняється від попередніх бюджетів.

Натомість лідер фракції БЮТ Іван Кириленко закликав депутатів забрати назад всі звинувачення депутатів на адресу уряду за несвоєчасне подання проекту держбюджету-2009, адже він був у сесійній залі ще 15 вересня. А Валерій Баранов (Блок Литвина) висловив думку, що криза примусить усіх разом, депутатів та уряд, займатися системними реформами, без яких ми були на 135-му місці у світі за інвестиційною привабливістю, а будемо, напевно, ще нижче.

Пропозиція про відхилення проекту бюджету набрала лише 198 голосів (голосували фракції Партії регіонів, КПУ та п’ятеро депутатів із «НУ—НС»), тож бюджет прийнято до розгляду.