Футбол. Київ. Позавчора відбулася ІV звітно-виборна конференція Всеукраїнської футбольної асоціації студентів (ВФАС).

Президентом організації на найближчі чотири роки делегати одностайно переобрали заслуженого тренера України Віталія Пилипенка (на знімку). Першими віце-президентами стали — заслужений тренер України Олег Первушкін (він також — генеральний директор асоціації), Віктор Пилипишин (президент Студентської футбольної лиги України) і Олег Лащук, віце-президентом — представник Харківщини Микола Курилко. Одинадцять чоловік склали виконком ВФАС (до речі, серед них — спортивний оглядач «Голосу України»), а ще троє є кандидатами до виконкому.

Варто сказати, що впродовж восьми років існування асоціації зроблено чимало. Так, студентська збірна України здобула срібні медалі на ХХІ Всесвітній Універсіаді (2001 рік), а торік у Таїланді наші футболісти під орудою Володимира Лозинського подарували нам золоті чемпіонські нагороди.

Було ще чимало успіхів і відзнак різного гатунку і у великому, і в міні-футболі. Але чи не найпомітнішою подією став липневий чемпіонат Європи серед університетів, котрий приймав Київ і столична область. Цей захід українці підготували напрочуд сумлінно і провели на такому високому рівні, що залишили в захваті і учасників, і функціонерів з міжнародних студентських спортивних організацій. Тепер Україна і Київ будуть тією найвищою організаційною планкою, на яку рівнятимуться асоціації, котрим доручать проведення наступних таких турнірів.

До речі, варто нагадати, що срібним і бронзовим призерами київського континентального чемпіонату стали команди МАУП (Київ) і Національного технічного університету нафти і газу (Івано-Франківськ).

За роки існування ВФАС підготовлено 37 майстрів спорту міжнародного класу, 24 майстри спорту, 54 кандидати в майстри спорту.

Окрім виборів, нагородження спеціальними дипломами та цінними подарунками тих, хто попрацював найсумлінніше, звітів президента і голови ревізійної комісії, відбулася щира, дуже корсна розмова і обмін думками та ідеями стосовно подальшої долі студентського футболу в Україні.

Олег Первушкін сказав, що треба прагнути рівня, якого досяг студентський спорт у США. Залучати найталановитіших до навчання у вузах, давати їм можливість отримувати якісну освіту. Але і студентський футбол в Україні вже викликає неабякий інтерес у колег. Приміром, системою і досвідом роботи ВФАС зацікавилися баскетболісти. Координатор національних збірних країни, відомий фахівець Геннадій Защук висловив бажання скорстатися досвідом і методікою футболістів.

Червоною ниткою на зібранні пройшла тема розширення географії студентського футболу і головне — кількості команд. Віталій Пилипенко висловив думку, що найближчим часом не виключене скорочення числа професіональних футбольних клубів другої ліги, а можливо, й першої. І в цей складний момент варто більше уваги приділити розвитку футболу у вищих навчальних закладах. Таким чином буде надано суттєву допомогу у плані врятування найпопулярнішої гри в нашій країні.

А для цього насамперед потрібне розуміння ситуації і бажання допомогти з боку керівників вузів. А фінансові витрати на це — мінімальні. Очільники ВФАС мріють про збільшення кількості учасників уже наступного чемпіонату (стартує у вересні 2009 року) на кілька десятків (тепер грають 15 команд). Тоді можна збільшити кількість зон, що дасть змогу суттєво скоротити переїзди, а отже, і коштів витрачатиметься значно менше. Економія тепер — чи не найголовніше. Адже нині учасникам інколи доводиться долати відстані у 700 кілометрів і більше. За умов реорганізації відстані значно скоротяться — десь до 200 кілометрів щонайбільше.

Представник Донбасу Юрій Скиданов, від регіону якого в студентському чемпіонаті грає лише один колектив, пообіцяв підготувати нові команди в Донецьку, Луганську, Маріуполі для участі в чемпіонаті. Таке можна було почути і від львів’ян, і представників інших регіонів.

В Полтавському університеті споживчої кооперації навчається 40 футболістів, дехто з них грає в дублі «Ворскли» і в другій команді клубу. «Але мені соромно, що наш футбольний край не представлений у студентському чемпіонаті країни жодною командою, —сказав голова обласного осередку Анатолій Штриголь. —У наступному чемпіонаті неодмінно гратимемо».

Збираються повернутися до турніру після річної перерви студенти Національного університету податкової служби з Ірпеня. Там реконструювали вузівський стадіон, на якому урочисто провели відкриття чемпіонату Європи. Завідувач кафедри університету професор Валерій Терещенко розповів, що студенти пішли до ректора і відстояли свої «футбольні права».

Цікаво було слухати голову Кримського осередку Юрія Кондратьєва. Він розповів, що команда Сімферопольського філіалу Київского національного економічного університету, котра цього року дебютувала в чемпіонаті, на старті набила гуль. Але поступово оговталася і почала відбирати очка уже в лідерів. Пан Юрій каже, що у вузівських футболістів очі палають. Вони щасливі, що мають змогу подорожувати Україною і грати в улюблений футбол.

Учасники зібрання погодилися, що треба конкретно допомогти областям, де справу занедбано. Зокрема, це стосується Житомирщини.

Роман Заєв з НУХТ вважає, що необхідно створювати спортклуби в університетах, через які можна вести фінансові справи.

Торкнулися предмету своєї гордості — національної студентської збірної. Вона, на думку багатьох, має функціонувати на постійній основі. І база для цього фактично є. У Бородянці на Київщині вже доводять до пуття тренувапльний центр. Є сучасний стадіон, чотири поля (одне штучне), незабаром буде готовий готель. Тут можна легко і без напруги проводити фінали чемпіонатів ВФАС.

Ще однієї суттєвої проблеми торкнувся генеральний секретар Студентської спортивної спілки України Валентин Гаврилко. Виявляється, в окремих вузах практикують заганяти студентів-глядачів на матчі чемпіонату країни, обіцяючи їм за це... заліки. Це просто ганьба! Краще організувати справу так, щоб студенти свідомо й зацікавлено йшли на стадіони. Треба організовувати справжні свята для молоді.

Делегати конференції затвердили Комплексну програму розвитку студентського футболу в Україні на 2009-2013 роки.

Фото автора.